Crianza, Reserva és Gran Reserva - Mi a különbség?
Rioja Spanyolország egyik leghíresebb borvidéke, mely szigorú szabályokkal rendelkezik az osztályozásra vonatkozóan, ami gyönyörű borokat eredményez. A Crianza, Reserva és Gran Reserva kifejezések mind arra vonatkoznak, hogy az adott bort mennyi ideig érlelték hordóban és paalckban, függetlenül attól, milyen szőlőfajtából készül a bor.
A szőlőfajta minősége a legtöbb spanyol borász számára fontos jelentőséggel bír, amikor Crianza, Reserva vagy Gran Reserva bort készít. A szőlő jellemzően alacsonyabb terméshozamú, idősebb és jobb minőségű tőkékről származik. Gyakran magasabb a cukorkoncentrációjuk és a tanninszerkezetük is határozottabb, kiszámíthatóbb. A Crianza, a Reserva és a Gran Reserva egyaránt lehet vörös- és fehérbor, bár mindegyikre más érlelési követelmények vonatkoznak.
Milyen szőlőfajtákból készül a Rioja?
A Rioja borvidék elsődleges szőlőfajtája a tempranillo, mely gyümölcsös és elegáns szőlőfajta. Emellett azonban más szőlőfajtákat is használnak, mint például a garnacha, a graciano és a mazuelo, amelyek sok bornak mélységet és összetettséget kölcsönöznek.
Crianza
A Crianza a „Reserve” borok első szintjének tekinthető. A spanyol törvények szerint ahhoz, hogy egy vörösbort Crianza-ként lehessen címkézni, piacra kerülés előtt két évig kell érlelni, ebből legalább egy évet tölgyfahordóban, és további egy évet palackban. Fehérborok és rozék esetén a hordós érlelést minimum 6 hónapban határozták meg. Ha gyümölcsösebb és könnyedebb borhoz van kedve, válassza ezt!
Reserva
Ahhoz, hogy egy bort Reserva-ként lehessen címkézni, az értékesítés előtt fehérbor és rozé esetén legalább 2 év évig kell érlelni, melyből fél évnek hordós érlelésnek kell lennie. Vörösbor esetén 3 évet írnak elő, legalább egy év hordós érleléssel.
Válasszon Reserva-t, ha összetettebb és rétegzettebb ízvilágra vágyik. A tanninok simábbak és jobban integrálódnak, bársonyos textúrát biztosítva a szájpadláson. A gyümölcsízek, mint például a fekete cseresznye és a szeder, hangsúlyosabbak lehetnek, hosszabb lecsengéssel és egy csipetnyi hordós fűszerrel.
Gran Reserva
A Gran Reserva borokat jellemzően csak kiemelkedő évjáratokban készítik. Ahhoz, hogy a spanyol bor Gran Reserva feliratot kaphasson, legalább 5 évig kell érlelni, ebből a fehérbornak és rozénak 6 hónapot, a vörösbornak két évet hordóban kell töltenie.
Olyan ínyenc borértőknek ajánljuk, akik szeretik az érlelt borok komplexitását és mélységét élvezni.
Milyen ételek illenek a Rioja borokhoz?
A Rioja bor az ételek széles skálájának sokoldalú és ízletes kísérője. A grillezett húsoktól kezdve a sült zöldségeken át a kiadós pörköltekig, a Rioja vörösborok általában erőteljes ízvilággal rendelkeznek, így számos pikáns ételhez tökéletesen illenek. Emellett jól párosítható érlelt sajtokkal és pácolt húsokkal, így kiváló választás egy felvágottas- vagy sajttálhoz.