Előjegyzés
Bor Outlet
Utolsó palackok
Magyar borok
Külföldi borok
Kiegészítők

Crianza, Reserva és Gran Reserva - Mi a különbség?

Rioja Spanyolország egyik leghíresebb borvidéke, mely szigorú szabályokkal rendelkezik az osztályozásra vonatkozóan, ami gyönyörű borokat eredményez. A Crianza, Reserva és Gran Reserva kifejezések mind arra vonatkoznak, hogy az adott bort mennyi ideig érlelték hordóban és paalckban, függetlenül attól, milyen szőlőfajtából készül a bor.

A szőlőfajta minősége a legtöbb spanyol borász számára fontos jelentőséggel bír, amikor Crianza, Reserva vagy Gran Reserva bort készít. A szőlő jellemzően alacsonyabb terméshozamú, idősebb és jobb minőségű tőkékről származik. Gyakran magasabb a cukorkoncentrációjuk és a tanninszerkezetük is határozottabb, kiszámíthatóbb. A Crianza, a Reserva és a Gran Reserva egyaránt lehet vörös- és fehérbor, bár mindegyikre más érlelési követelmények vonatkoznak.

Milyen szőlőfajtákból készül a Rioja?

A Rioja borvidék elsődleges szőlőfajtája a tempranillo, mely gyümölcsös és elegáns szőlőfajta. Emellett azonban más szőlőfajtákat is használnak, mint például a garnacha, a graciano és a mazuelo, amelyek sok bornak mélységet és összetettséget kölcsönöznek.

Crianza

A Crianza a „Reserve” borok első szintjének tekinthető.  A spanyol törvények szerint ahhoz, hogy egy vörösbort Crianza-ként lehessen címkézni, piacra kerülés előtt két évig kell érlelni, ebből legalább egy évet tölgyfahordóban, és további egy évet palackban. Fehérborok és rozék esetén a hordós érlelést minimum 6 hónapban határozták meg. Ha gyümölcsösebb és könnyedebb borhoz van kedve, válassza ezt!

Reserva

Ahhoz, hogy egy bort Reserva-ként lehessen címkézni, az értékesítés előtt fehérbor és rozé esetén legalább 2 év évig kell érlelni, melyből fél évnek hordós érlelésnek kell lennie. Vörösbor esetén 3 évet írnak elő, legalább egy év hordós érleléssel.

Válasszon Reserva-t, ha összetettebb és rétegzettebb ízvilágra vágyik. A tanninok simábbak és jobban integrálódnak, bársonyos textúrát biztosítva a szájpadláson. A gyümölcsízek, mint például a fekete cseresznye és a szeder, hangsúlyosabbak lehetnek, hosszabb lecsengéssel és egy csipetnyi hordós fűszerrel.

Gran Reserva

A Gran Reserva borokat jellemzően csak kiemelkedő évjáratokban készítik. Ahhoz, hogy a spanyol bor Gran Reserva feliratot kaphasson, legalább 5 évig kell érlelni, ebből a fehérbornak és rozénak 6 hónapot, a vörösbornak két évet hordóban kell töltenie.

Olyan ínyenc borértőknek ajánljuk, akik szeretik az érlelt borok komplexitását és mélységét élvezni.

Milyen ételek illenek a Rioja borokhoz?

A Rioja bor az ételek széles skálájának sokoldalú és ízletes kísérője. A grillezett húsoktól kezdve a sült zöldségeken át a kiadós pörköltekig, a Rioja vörösborok általában erőteljes ízvilággal rendelkeznek, így számos pikáns ételhez tökéletesen illenek. Emellett jól párosítható érlelt sajtokkal és pácolt húsokkal, így kiváló választás egy felvágottas- vagy sajttálhoz.


- Vissza -
   
Az áraink az áfát tartalmazzák és forintban értendők.
© Minden jog fenntartva - Chip-Art Bt.