Corpinnat - a spanyol pezsgők új, feltörekvő kategóriája
A „Cava” megnevezést azokra a spanyol, hagyományos champenoise módszerrel készült pezsgőkre használjuk, ahol a második erjesztés, az érlelés és a piacra kerülés is ugyanabban a palackban történik, melyben a buborékok természetes módon keletkeztek.
Földrajzi értelemben a Cava mintegy 160 települést foglal magában, központja Katalónia, csaknem 32 000 hektáron mintegy 260 pincészettel. A termelés körülbelül 90% -a Penedés régióban koncentrálódik, nagy része pedig mindössze három vállalatra összpontosul: Freixenet, Codorníu és García Carrión.
Miben más a Corpinnat?
Az elmúlt évtizedben azok a Cava-termelők, akik a mennyiség és alacsony ár helyett a kiemelkedő minőségre koncentráltak, több kísérletet is tettek arra, hogy megkülönböztessék boraikat a nagy volumenben készült termékektől és helyreállítsák a Cava hírnevét.
A spanyol pezsgő új kategóriája a Corpinnat 2017-ben született meg, mikor a termelők egy csoportja – köztük olyan ikonikus habzóbor készítők, mint a Gramona és a Llopart - megszakították a kapcsolatot a Cava DO-val. Ők már nem használják a Cava, a Paraje Calificado vagy a Gran Reserva megjelöléseket, hanem Corpinnat néven palackozzák boraikat, mely elnevezés két spanyol szó kombinációjából származik, jelentése „Penedès szíve”.
Minőség mindenek felett
A Corpinnatnak 100 % -ban organikus, az adott pincészet saját birtokán termett, fenntartható szőlőültetvényekből származó, kézzel szüretelt szőlőből előállított spanyol pezsgő.
A boroknak ezen kívül a Corpinnat területén, a termelő saját pincéjében, legalább 90 százalékban olyan őshonos szőlőfajtákból kell készülniük, mint a xarel-lo, parellada és macabeo. A chardonnay, a pinot noir és a trapet legfeljebb a maradék 10 százalékot teheti ki. A rozéhoz garnacha, monastrell, sumoll és xarel-lo rosat a megengedett szőlőfajták. Emellett a pezsgőkészítéshez használt alapbor érlelési idejét is jelentősen - a minimális 9 hónapról 18 hónapra - növelték.
Ezenkívül minden bort a saját pincészetben kell előállítani, és legalább 18 hónapig kell érlelni. A Corpinnat szigorú szabályai így gyakorlatilag kizárják, hogy a legnagyobb Cava-termelők részt vegyenek az egyesületben, és boraikat Corpinnat címkével láthassák el.
A kezdeményezés célja a spanyol habzóborok elismertségének és minőségének növelése mellett, hogy felhívják a figyelmet a Penedès régióban ökológiai módszerekkel előállított pezsgők értékére. A Corpinnat egy nagyon különleges módon és különleges helyről származó pezsgő. Az Ibériai-félszigeten közel 150 évvel ezelőtt itt készültek az első hagyományos módszerrel készült habzóborok. A cél, hogy a Corpinnat referenciaként szolgáljon a világ legnagyobb habzóborai között.
A teljes Cava/Corpinnat kínáűlatunkat ITT találja.
Ez a cikk is érdekelheti:
Champagne, Cava, Prosecco – Miben különböznek egymástól?