Utolsó palackok
Magyar borok
Külföldi borok
Kiegészítők

CHATEAU MUSAR - A háborús övezetben készülő bor

A hófedte hegycsúcsok által körülölelt Bekaa- völgyben a tengerszint feletti 1000 méter magasan helyezkednek el a Chateau Musar szőlői. Évi 300 napsütéses nap, friss hegyi szellő és 25 ° C átlaghőmérséklet segíti a rendkívüli, jellegzetes, még évtizedekig érlelhető borok készítését. A Chateau Musar volt az első termelő Libanonban, amely 2006-ban megszerezte az ökológiai tanúsítványt.

A libanoni Chateau Musar lenne a világ legveszélyesebb helyen készült bora?

Sokan kérdezik, hogy a Chateau Musar pincészete miért van több mint két és fél órás autóútra a Bekaa-völgyben található szőlőültetvényektől. Amikor Gaston Hochar 1930-ban elkezdte a borkészítést, Libanon határait még nem húzták meg, és biztosítani akarta, hogy pincészete az újonnan körülhatárolt országban legyen, mely rövid történelme nagy részét szektaharcok konfliktusában töltötte.

A háború sújtotta Szíria határa csupán néhány kilométerre van a szőlőültetvényektől. A Chateau Musar túlélte az 1975–1990 közötti libanoni polgárháborút is, mikor nyolcvan hektár szőlőültetvény vált az izraeli és a szíriai tankok frontvonalává. A szőlőt csak akkor tudták szüretelni, amikor a harcok szünete lehetővé tette a beduin szőlőszedőknek, hogy berohanjanak és összegyűjtsék, amit tudtak.

Mindennek ellenére mára a Chateau Musar mondhatni a Földközi-tenger keleti legendájává vált. Miért? Mert kompromisszumok nélküli, egyedi és végtelenül lenyűgöző borokkal jelenik meg a piacon.

A Bekaa-völgy, amelyben a Musar szőlői teremnek, több mint 6000 éve ad otthont a borkészítésnek. Lakói széles körű kapcsolatot tartottak fenn a föníciaiakkal, akik kereskedelmi hálózatán keresztül terjesztették a szőlőt a Földközi-tengeren. A környéken található a világ egyik legjobb állapotban fennmaradt római temploma, amelyet a boristennek, Bacchusnak szenteltek - és a völgy volt Róma „éléskamrája”.

A pincészet leghíresebb bora, a „Chateau Musar red” alacsony hozamkorlátú cabernet sauvignon, cinsault és carignan változó házasítása. Az erjesztés beton kádakban megy végbe, mielőtt a bor egy évet a tartályban töltene, majd körülbelül egy évet a francia Nevers tölgyben. A házasítás a harmadik évben történik, majd palackozás után hat vagy hét évet tölt a pincében, mielőtt piacra kerülne. Organikus művelésből minimális szűréssel és intervencióval egyedi és nagyon hosszú élettartamú borok készülnek.  

A Musar Jeune borok a Beeka-völgy fiatal szőlőiből készült, vibrálóan gyümölcsös tételei, melyek dekantálás nélkül, azonnal élvezhetők.

Titkuk egyszerű. Ahogyan a néhai Serge Hochar mondta: „Ha egy bor nem beszél hozzám, nem iszom meg. Nem érdekel az olyan bor, amelyet a technológia megölt, olyat akarok, mely vibráló, igazi bor. "

Még egy érv mellettük, hogy noha a bor nagyon kedvelt a borszeretők és a borkritikusok körében is, az árak rendkívül ésszerűek maradtak.

forrás: chateaumusar.com


- Vissza -
   
Az áraink az áfát tartalmazzák és forintban értendők.
© Minden jog fenntartva - Chip-Art Bt.