Carignan - Izgalmas mediterrán szőlőfajta, mely reneszánszát éli
Vannak szőlőfajták, melyek kezdettől a reflektorfényben állnak, s vannak, melyeknek meg kell küzdeni a hírnévért. A kevésbé ismert, de annál izgalmasabb carignan is ilyen. A grenache, syrah és más regionális szőlőfajták árnyékában eltöltött hosszú idő után azonban a szőlőfajta ma a borászok és a fogyasztók körében egyaránt reneszánszát éli.
Eredete
A spanyolországi Cariñena faluból származik, ahol már a 15. században is kedvelt szőlőfajta volt (cariñena vagy mazuelo néven), s innen került át valamikor a 18. század előtt Szardíniára (Carignano del Sulcis), illetve a dél-franciaország Languedoc-Roussillon borvidékre. Az 1970-es években magas terméshozama, valamint a különböző időjárási viszonyokkal és betegségekkel szembeni hihetetlen ellenállóképessége miatt a carignan lett Franciaország legtöbbet telepített szőlője, melyet főként házasításokhoz használtak. A meleg éghajlatot kedvelő vörös szőlő nem véletlenül kedvelt ma már Kaliforniában, Chilében, Mexikóban és Horvátországban is.
Jellemzői
Mivel a carignan természeténél fogva bő hozamú, a legjobb borok általában az öreg tőkékről származnak, ahol a szőlő termőképessége alacsony. A carignanból készült borok jellemzően gazdagok és testesek, gyakran az olyan sötét gyümölcsök ízvilágával, mint a fekete cseresznye, szeder és ribizli. A borok kiváló savtartalmúak, ami segít megtartani az élénk frissességet. Az érlelés során a tanninok is szépen lekerekednek, így a borok hosszabb érlelésre is alkalmasak.
Aki szereti a gamay-t, és a Beaujolais-t, az a carignan-ban sem fog csalódni! A könnyedebb stílusú zinfandel, merlot vagy a Côtes du Rhône házasításaiért rajongóknak is érdemes a carignan-t kipróbálniuk!
Mihez fogyasszuk?
A carignan kiegyensúlyozott ízprofillal rendelkezik, és inkább úgy viselkedik, mint egy hozzávaló, amikor ételpárosításra kerül a sor. Gyümölcsös, piros gyümölcsös és fűszeres ízvilága, finom umami jegyei, valamint közepesen testes stílusa miatt a nehezebb ételekhez éppúgy illik, mint a könnyedebbekhez.
Magas savtartalma, mérsékelt tanninjai, valamint gyümölcsös és földes-húsos jegyei miatt kiválóan passzol a gazdagabb baromfihúsos ételekhez (pulyka, kacsa), vagy a szaftos és grillezett vöröshúsokhoz. Érdemes az ízjegyeiben jelentkező fűszereket (fahéj, kömény, csillagánizs és szárított fűszernövények) az ételhez is hozzáadva felerősíteni. A carignan emellett kiváló párja a pizzának és a keményebb sajtoknak is.
Amennyiben még nem próbálta ezt a mediterrán szőlőfajtát, itt az ideje megkóstolni. Gazdag ízvilága és komplexitása garantáltan lenyűgöző élményt nyújt. Ha legközelebb egy vörösbort bontana a vacsorához, vagy egyszerűen csak tévénézés közben kortyolgatná, a pinot noir és a merlot helyett válasszon egy carignan-t!
Dolia Nova Falconaro Isola dei Nuraghi Carignano 2021
Bodegas Care Carinena Nativa 2021
Bodegas Care Finca Marimu Carinena 2021