Borok a húsvéti menü mellé
Húsvétkor szeretünk komolyabb borokat elővenni, amik jól illenek a tradicionális ünnepi ételek mellé is. A hagyományos húsvéti menü általában tojás, sonka és bárány - de mely borok illenek a legjobban ezekhez az ételekhez?
Vajas fonott kalács és tojás
A Húsvéti reggeli egyik kihagyhatatlan eleme a friss, puha, vajas fonott kalács és a tojás. A tojást köztudottan nehéz borral párosítani, de egy pohár finom hideg pezsgő, cava vagy prosecco nem csak tökéletes aperifit, de savtartalma egyensúlyban van a tojás krémes sárgájával. A tojást gyakran sonkalében főzik, ami ad egy füstös ízt neki. Ha ehhez még újhagyma, retek és zöldpaprika is társul, akkor egy tavaszi rétet idéző sauvignon blanc is kiváló társítás.
Sonka
A sonka tele van sós, gazdag és füstös ízekkel. Ezeket remekül kiegyensúlyozzák az alacsony tanninok, a rengeteg friss gyümölcs. Az ásványos fehérborok is nagyszerű választásnak bizonyulnak, a friss gyümölcsös ízek pedig évszázadok óta kiváló kísérői a sertéshúsnak. A sonka esetében a legjobb "bevált bortársítás egy rizling vagy egy gewürztramini. Mindkét bor friss és elegendő gyümölccsel rendelkezik ahhoz, hogy egyensúlyban legyen a sonka sójával. Alternatív megoldásként egy pinot gris, a spanyol albariños vagy egy enyhén tölgyes chardonnay is jó a sonkához.
Ha inkább vörösboros, a zinfandel tökéletes választás, akárcsak egy hűvös klímájú pinot noir vagy bogyós ízvilágú grenache.
Bárány
Ha bárányt szolgál fel, ragaszkodjon a vörösborhoz. Jó választás egy érettebb kadarka, egy burgundi, egy észak-Rhone-i vörös vagy egy cabernet sauvignon. Nem tévedhet akkor sem, ha malbec, merlot, portugieser, tempranillo vagy shiraz kerül az asztalra.
A cél, hogy megtalálja a megfelelő tanninszerkezetű és gyümölcsös vörösbort, mely kellően savas ahhoz, hogy kezelje a bárány robusztus ízét, de ne győzze le azt. Ha valami mást szeretne kipróbálni, akkor válassza Portugália egyik legfinomabb szőlőfajtáját, a Touriga Nacional-t! Ez egy testes vörösbor áfonya és szilva ízprofillal, és általában a Douro vagy a Dão régiókból érkezik.
A fehérborok közül a testes, gazdag és diós ízű borok illenek a bárányhoz. A viognier vagy a narancsborok is remek választás lehetnek.
Desszert
A süteményekhez bátran bontsa fel a karácsonyi ajándékba kapott Tokaji Aszút, Szamorodnit, vagy válasszon késői szüretelésű hárslevelűt, egyikkel sem téved nagyot.