Bordeaux osztályozási és szabályozási rendszere: A minőség garanciája
Miért számít Bordeaux a világ egyik legelismertebb borvidékének, és vajon miért van szükség ilyen összetett és szigorú osztályozási rendszerre? Érdemes megismerkedned ezekkel az osztályozási kategóriákkal, hogy jobban értékelhesd a poharadban lévő bort.
Az osztályozási rendszer
A bordeaux-i borvidéken több osztályozási rendszer is működik, amelyek különböző területekre vonatkoznak. Nekünk borfogyasztóknak, ezek az osztályozások garantálják, hogy a megvásárolt borok a legmagasabb színvonalat képviselik. Az alábbiakban bemutatjuk ezeket:
1855-ös Médoc osztályozás
Ez a legismertebb osztályozás, amely a Párizsi Világkiállítás alkalmából született meg. A megalkotásánál három szempontot vettek figyelembe: a talaj, az elismertség és az elért ár. A besorolás Médoc (Pauillac, Margaux, St. Julien, St. Estéphe, Haut-Medoc) vörösborait, Sauternes és Barsac édes borait tartalmazta, valamint belekerült a graves-i Château Haut-Brion is, ami egy Médocon kívül termelt vörösbor. A Médoc osztályozás szinte azóta is változatlan maradt, kivéve egyetlen módosítást, amikor a Château Mouton-Rothschild-t felminősítették első osztályúvá (1973).
Médoc borait öt kategóriába (cru classé) sorolták, melyek a következők voltak:
- Premiers Crus (elsőosztályú birtokok)
Az abszolút elit, a világ leghíresebb borai (legmagasabb minőség):
Château Lafite-Rothschild
Château Latour
Château Margaux
Château Haut-Brion
Château Mouton-Rothschild
- Deuxièmes Crus (másodosztályú birtokok)
Ilyen például: Château Montrose, Château Rauzan-Segla, Château Leoville Barton
- Troisièmes Crus (harmadosztályú birtokok)
Ilyen például: Château Giscours, Château Langoa-Barton, Chateau d'Issan
- Quatrièmes Crus (negyedosztályú birtokok)
Ilyen például: Château Branaire-Ducru
- Cinquièmes Crus (ötödosztályú birtokok)
Ilyen például: Château Pontet-Canet, Chateau Batailley
Cru Bourgeois osztályozás
A médoc-i régió boraira vonatkozik, célja, hogy kiemelje azokat a birtokokat, amelyek magas minőségű borokat állítanak elő, de nem kerültek be az 1855-ös osztályozásba. Ötévente frissül, ez lehetővé teszi, hogy a borászok folyamatosan javítsák termékeiket, eljárásaikat, ezáltal új birtokok is elismerést szerezzenek, ha megfelelnek a minőségi kritériumoknak.
A besorolás három szintre osztja a birtokokat:
- Cru Bourgeois
- Cru Bourgeois Supérieur
- Cru Bourgeois Exceptionnel
Saint-Émilion osztályozás (1955)
Az osztályozás Saint-Émilion régió borait rangsorolja, figyelembe veszi a terroirt, a termelők teljesítményét, és rendszeresen frissül, általában 10 évente. Két kategóriát tartalmaz:
- Premier Grand Cru Classé A
- Premier Grand Cru Classé B
Ilyen például: Chateau Canon, Chateau Valandraud
- Grand Cru Classé
Ilyen például: Chateau Faugeres
1959-es Graves osztályozás
A graves-i régió (beleértve Pessac-Léognanat is) borait tartalmazza, nincs hierarchia, az összes listán szereplő bor Cru Classé (Grands Crus Classés de Graves) besorolású.
Ilyen például: Château La Mission Haut-Brion, Château Pape Clément
Cru artisan osztályozás
A besorolás azon kézműves borászok elismerésére jött létre, akik kis mennyiségben, de nem mindennapi minőségben állítják elő boraikat. 2006-ban a Cru artisan cím használatát 44 birtoknak ítélték oda, melyek főként Médoc és Haut-Médoc területén találhatóak.
A szabályozási rendszer
A fent említett osztályozási rendszer mellett Franciaország-szerte érvényben van az AOC/AOP (Appellation d'Origine Contrôlée / Protégée) rendszer is. Bordeaux-ban a védett eredetű (oltalom alatt álló) borok háromszintű hierarchiába sorolhatók, amelyek biztosítják a borok minőségét és eredetvédelmét. Ezek a következők:
- Általános (borvidéki, regionális) szint – Ide tartoznak a szélesebb termőterületekről származó borok, mint például Bordeaux AOC vagy Bordeaux Supérieur AOC.
- Körzeti szint – Egy-egy kisebb régiót ölel fel, például Médoc vagy Entre-Deux-Mers.
- Települési szint – Legmagasabb minősítés amely egy adott település boraira vonatkozik, például Pauillac.
És egy kis érdekesség…
A Grand Vin egy château főbora, amely a legjobb szőlőkből készül, és a legmagasabb minőséget képviseli. Bár nem törvényileg szabályozott megnevezés, mégis egyértelműen a birtok legexkluzívabb borát jelenti. Szinte minden neves château készít egy második bort (Second Vin), amely a fiatalabb tőkék vagy kevésbé kiemelkedő parcellák terméséből származik.
forrás: Mészáros G. és Sánta Z.: Bortankönyv. A világ borai