Fine Wines
Bor Outlet
Utolsó palackok
Magyar borok
Külföldi borok
Kiegészítők

Bordeaux osztályozási és szabályozási rendszere: A minőség garanciája

Miért számít Bordeaux a világ egyik legelismertebb borvidékének, és vajon miért van szükség ilyen összetett és szigorú osztályozási rendszerre? Érdemes megismerkedned ezekkel az osztályozási kategóriákkal, hogy jobban értékelhesd a poharadban lévő bort.

Az osztályozási rendszer

A bordeaux-i borvidéken több osztályozási rendszer is működik, amelyek különböző területekre vonatkoznak. Nekünk borfogyasztóknak, ezek az osztályozások garantálják, hogy a megvásárolt borok a legmagasabb színvonalat képviselik. Az alábbiakban bemutatjuk ezeket:

1855-ös Médoc osztályozás

Ez a legismertebb osztályozás, amely a Párizsi Világkiállítás alkalmából született meg. A megalkotásánál három szempontot vettek figyelembe: a talaj, az elismertség és az elért ár. A besorolás Médoc (Pauillac, Margaux, St. Julien, St. Estéphe, Haut-Medoc) vörösborait, Sauternes és Barsac édes borait tartalmazta, valamint belekerült a graves-i Château Haut-Brion is, ami egy Médocon kívül termelt vörösbor. A Médoc osztályozás szinte azóta is változatlan maradt, kivéve egyetlen módosítást, amikor a Château Mouton-Rothschild-t felminősítették első osztályúvá (1973).

Médoc borait öt kategóriába (cru classé) sorolták, melyek a következők voltak:

  • Premiers Crus (elsőosztályú birtokok)

Az abszolút elit, a világ leghíresebb borai (legmagasabb minőség):

Château Lafite-Rothschild

Château Latour

Château Margaux

Château Haut-Brion

Château Mouton-Rothschild

  • Deuxièmes Crus (másodosztályú birtokok)

Ilyen például: Château Montrose, Château Rauzan-Segla, Château Leoville Barton

  • Troisièmes Crus (harmadosztályú birtokok)

Ilyen például: Château Giscours, Château Langoa-Barton, Chateau d'Issan

  • Quatrièmes Crus (negyedosztályú birtokok)

Ilyen például: Château Branaire-Ducru

  • Cinquièmes Crus (ötödosztályú birtokok)

Ilyen például: Château Pontet-Canet, Chateau Batailley

Cru Bourgeois osztályozás

A médoc-i régió boraira vonatkozik, célja, hogy kiemelje azokat a birtokokat, amelyek magas minőségű borokat állítanak elő, de nem kerültek be az 1855-ös osztályozásba. Ötévente frissül, ez lehetővé teszi, hogy a borászok folyamatosan javítsák termékeiket, eljárásaikat, ezáltal új birtokok is elismerést szerezzenek, ha megfelelnek a minőségi kritériumoknak.

A besorolás három szintre osztja a birtokokat: 

  • Cru Bourgeois
  • Cru Bourgeois Supérieur
  • Cru Bourgeois Exceptionnel

Saint-Émilion osztályozás (1955)

Az osztályozás Saint-Émilion régió borait rangsorolja, figyelembe veszi a terroirt, a termelők teljesítményét, és rendszeresen frissül, általában 10 évente. Két kategóriát tartalmaz: 

  • Premier Grand Cru Classé A
  • Premier Grand Cru Classé B

Ilyen például: Chateau Canon, Chateau Valandraud

  • Grand Cru Classé

Ilyen például: Chateau Faugeres

1959-es Graves osztályozás

A graves-i régió (beleértve Pessac-Léognanat is) borait tartalmazza, nincs hierarchia, az összes listán szereplő bor Cru Classé (Grands Crus Classés de Graves) besorolású.

Ilyen például: Château La Mission Haut-Brion, Château Pape Clément

Cru artisan osztályozás

A besorolás azon kézműves borászok elismerésére jött létre, akik kis mennyiségben, de nem mindennapi minőségben állítják elő boraikat. 2006-ban a Cru artisan cím használatát 44 birtoknak ítélték oda, melyek főként Médoc és Haut-Médoc területén találhatóak.

A szabályozási rendszer

A fent említett osztályozási rendszer mellett Franciaország-szerte érvényben van az AOC/AOP (Appellation d'Origine Contrôlée / Protégée) rendszer is. Bordeaux-ban a védett eredetű (oltalom alatt álló) borok háromszintű hierarchiába sorolhatók, amelyek biztosítják a borok minőségét és eredetvédelmét.  Ezek a következők:

  • Általános (borvidéki, regionális) szint – Ide tartoznak a szélesebb termőterületekről származó borok, mint például Bordeaux AOC vagy Bordeaux Supérieur AOC.
  • Körzeti szint – Egy-egy kisebb régiót ölel fel, például Médoc vagy Entre-Deux-Mers.
  • Települési szint – Legmagasabb minősítés amely egy adott település boraira vonatkozik, például Pauillac.

És egy kis érdekesség…

A Grand Vin egy château főbora, amely a legjobb szőlőkből készül, és a legmagasabb minőséget képviseli. Bár nem törvényileg szabályozott megnevezés, mégis egyértelműen a birtok legexkluzívabb borát jelenti. Szinte minden neves château készít egy második bort (Second Vin), amely a fiatalabb tőkék vagy kevésbé kiemelkedő parcellák terméséből származik.

forrás: Mészáros G. és Sánta Z.: Bortankönyv. A világ borai


- Vissza -
   
Az áraink az áfát tartalmazzák és forintban értendők.
© Minden jog fenntartva - Chip-Art Bt.