Előjegyzés
Bor Outlet
Utolsó palackok
Magyar borok
Külföldi borok
Kiegészítők

Bordeaux: minden, amit tudni érdemes 600 szóban

A bordói borokról mindenki hallott már, de sokak számra még mindig egyfajta titokzatosság lengi körül őket. Gyors útmutatónkkal most mindent megtudhat a bordeaux-i borokról, hogy ne kelljen sötétben tapogatóznia e különleges és híres borvidékkel kapcsolatban.

A Franciaországban található Bordeaux borvidék az egyik leghíresebb a világon. A Bordeaux-i borvidék a központjában elhelyezkedő Bordeaux városáról kapta a nevét, amely Délnyugat-Franciaországban, a Garonne folyó partján található. Bonyolítja az értelmezést, hogy a bordói kifejezéssel egyben azokat a borokat is nevezzük, amelyek a Bordeaux borrégióból származnak. A régióhoz hasonlóan a bordói bor a világ egyik leghíresebb borstílusa.

Mi is az a bordói?

Bordói bornak számít minden olyan bor, amelyet Bordeaux régióban készítenek, függetlenül attól, hogy milyen szőlőfajtából készült. A bor lehet vörös, fehér vagy rozé, azonban a legismertebbek vörösek. Közülük a legfiatalabb a 17. században két szőlőfajta, a cabernet franc és a sauvignon blanc (amely szintén híres fehérborszőlő fajta) spontán kereszteződésével létrejött a Cabernet Sauvignon. Emellett a legismertebb kékszőlőfajták a Cabernet Franc és Merlot, illetve a bordói fehérborok általában Semillon és Sauvignon Blanc házasításai.

Ez is érdekelheti: Mi a különbség a francia, új-zélandi és kaliforniai sauvignon blanc között?

Miért olyan híres Bordeaux?

A jégkorszakból maradt gazdag és változatos földrajzi adottságoknak, a tökéletes éghajlatnak és a különböző vízforrásoknak köszönhetően évszázadok óta Bordeaux-ban készítik a világ legjobb és legösszetettebb borait. A különböző szőlőfajták különböző időpontokban érnek be, és más típusú területeket igényelnek, így pedig még egy rossz évjáratban is kicsi az esélye annak, hogy egy-egy borászatban minden termés tönkremegy.

Talaj, víz és éghajlat

A jégkorszak minden bizonnyal jót tett Bordeaux-nak, olyan környezetet hagyva maga után, amely bortermelő paradicsom.Bordeaux sikere nagymértékben köszönhető, annak a hihetetlen talajszerkezetnek, ahol most a régió fekszik. Az agyag, a mészkő, a kavics és a kovás talajok sokfélesége alkotja ezt a földrajzilag változatos, de mégis tökéletes tájat.

Két fő folyója (Garonne és Dordogne) Bordeaux központján keresztül folyik emellett a Gironde torkolatból eredő számos mellékfolyónak köszönhetően Bordeaux bőséges talajvízzel rendelkező hihetetlen vízgyűjtő területnek ad otthont, amely tökéletes a borkészítéshez. Emellett a parthoz közel fekvő régió az „atlanti klíma” előnyeit élvezi, melynek köszönhetően a telek enyhék és rövidek, és az év többi részére sem jellemzőek a túlzások.

Ez is érdekelheti: A 7 legnépszerűbb francia borrégió

A régió és a stílusok

Bordeaux mintegy 60 borvidékkel rendelkezik, ahol számos borstílus létezik. Ezek közül a legfontosabbak:

Vörös fajták

Bordeaux szőlőinek mintegy 90%-a kékszőlő, melyek 98%-a 3 fajtából származik:

A fennmaradó 2% a Malbec (980 hektár), a Petit Verdot (490 hektár) és kevés Carmenere (6 hektár) kombinációja.

Fehér fajták

A fehér szőlőfajták a borvidék mindössze 10%-át teszik ki, ezek túlnyomó többsége a következő fajták kombinációja:

A fennmaradó 2% a Colombard, a Merlot Blanc, a Chenin Blanc, a Folle Blanche, a Mauzac Blanc, az Ondenc és az Ugni Blanc, melyekből általában megfizethető fehérborok készülnek.

A bordóii borok felfedezése és fogyasztása

Még nem sok bordóit ivott? A legjobb módja eme borok felfedezésének, ha egyszerre csak egy-egy stílusra csap le. Íme a leggyakoribb kategorizálás, amellyel eldöntheti, hogy mely borokat kóstolja meg:

Érdekes tények

  • Évente 728 millió palack bordeaux-i bort állítanak elő.
  • Az éves termelés értéke 4,3 milliárd dollár.
  • A borok 42%-át exportálják.
  • Másodpercenként 23 palack bordóit adnak el a világon.
  • Kína minden más országnál több bordóit importál.

Tekintse meg a bordói borainkat, vagy válogasson további borkülönlegességeink közül kedvezményes áron a közelgő Borszerda alkalmából március 6.-án!


- Vissza -
   
Az áraink az áfát tartalmazzák és forintban értendők.
© Minden jog fenntartva - Chip-Art Bt.