Előjegyzés
Bor Outlet
Utolsó palackok
Magyar borok
Külföldi borok
Kiegészítők

Bordeaux En-Primeur 2023: Hogyan működik?

Az En-Primeur olyan bor, amelyet még palackozás előtt értékesítenek. Ez a rendszer lehetővé teszi, hogy a vásárló kedvezőbb áron jusson hozzá a ritka és keresett borokhoz még azok piaci megjelenése előtt, amit aztán a palackos érlelést követően, általában egy-két év múlva kap meg. A borok ára addigra minimum 15, de akár 100%-al is emelkedhet.  A borászok pedig előre látják a bevételeiket, ami segíti őket a következő évi termelés finanszírozásában.

Mikor zajlik az En-Primeur kampány?

Az En-Primeur kampány általában tavasszal zajlik, amikor az új évjárat borainak első mintái bemutatásra kerülnek a kereskedőknek, valamint a borrajongóknak, hogy megismerjék és megvásárolják azokat.

Hogyan lehet En-Primeur borokat vásárolni?

Az En-Primeur borok vásárlása általában borkereskedőkön keresztül, előjegyzéssel történik. Az érdeklődők előre megrendelhetik a kívánt borokat, amelyek később, több hónapos érlelés után kerülnek palackozásra és kiszállításra.

A Bordeaux En-Primeur 2023-as évjárat szakértők szerint

Bár a 2023-as évjárat kihívásokkal teli volt, az eredmény ígéretes. Stílusát tekintve szinte neoklasszikusnak lehetne nevezni. Egyesíti a történelmi évjáratok eleganciáját, frissességét és rugalmas profilját, de minden korábbinál nagyobb tisztasággal, fókuszáltsággal és intenzitással. Egy évjárat, amely a terroirt hangsúlyozza. Modern stílusú borok frissességgel és gyümölcsös ízvilággal, markáns ásványi profillal, élénk, de nem túlzó savakkal, mérsékelt alkoholtartalommal. 

Bal part

Sok birtok számára a 2023-as szüret volt az egyik leghosszabb a történelemben, gyakran egy hónapig tartott az elejétől a végéig. A merlot a meleg évjárat húsosságát és extravagáns jellegét mutatja, míg a cabernet a klasszikusabb évjárat lendületét és szerkezetét.  A Medoc északi részén St Estèphe és Pauillac borai különösen jól teljesítettek - Montrose, Pontet-Canet, Mouton és Pichon igazán kiemelkedő borokat készített, akárcsak a Ducru-Beaucaillou, a Margaux, a Rauzan-Ségla és a Palmer.

Jobb part

Míg a bal parton a cabernet sauvignon a király, addig Pomerolban és Saint-Émilionban a merlot és a cabernet franc a legizgalmasabb bor.  Saint-Émilion mészkőfennsíkja figyelemre méltóan cizellált, koncentrált, stílusban és ásványokban bővelkedő 2023-asokat hozott, különösen a Château Canon, és a Beau-Séjour-Bécot birtokain.

A 2023-as évjáratot nem lehet sem napfényes, sem hűvös évjáratként összefoglalni - sok esetben mindkettőből a legjobbat mutatja, így borai az értő borrajongóknak sok örömet fognak nyújtani. 

forrás: decanter.com, bordeauxindex.com


- Vissza -
   
Az áraink az áfát tartalmazzák és forintban értendők.
© Minden jog fenntartva - Chip-Art Bt.