Utolsó palackok
Magyar borok
Külföldi borok
Kiegészítők

Bock Ermitage? Egy modern klasszikus

A Top 100 Magyar Bor 2020 díjnyertes vörösbora a Bock Borászat borportfóliójában különleges helyet betöltő Bock Ermitage 2015-ös évjarata lett.

Az Ermitage megalkotása óta a pincészet legnagyobb népszerűségnek örvendő, és az egyik legnagyobb mennyiségben értékesített bora. Bock József segítségével próbáltuk megfejteni az idén új „ruhába öltöző” Bock Ermitage lassan 20 éve tartó töretlen sikerének titkát.

Mikor született meg az Ermitage és mik a fő jellemzői?
2003-ban készítettem először Ermitage-t, egy classicus birtokbort, amely az első olyan bora volt a pincészetnek, amelyben minden kékszőlő fajta szerepel, amt megtermelünk: cabernet franc, cabernet sauvignon, merlot, portugieser, kékfrankos, pinot noir és syrah alkotja a bort.

A villányi dűlőkön meghatározó talajtípus nagyon kedvez ezeknek a szőlőfajtáknak, így minden évben minőségi termést biztosítanak, ami legalább olyan fontos a jó bor elkészítésében, mint azok a szüretet követő munkafolyamatok, amelyek a pincében zajlanak. Nagy tölgyfahordókban és használt barrique hordókban 12 hónapig érlelődik. Közepesen sötét intenzitású, gránátvörösbe hajló szín jellemzi, melyhez enyhén fűszeres, piros húsú gyümölcsök illata társul. Ízében meggyes fanyarság érezhető, enyhe csokoládés lecsengéssel.

Honnan kapta a nevét a bor?
A legelső Ermitage alapanyaga részben a villányi Remete-dűlőből származott, majd a következő évektől már több dűlőből szelektált szőlő adja máig a bor alapanyagát. A magyar remete és a francia Ermitage – a régi főúri kastélyok parkjában található kerti lakra, lugasra utaló kifejezés – egyaránt a latin „eremita”, azaz remete szóból erednek. Ráadásul az elnevezés többféle asszociációnak is teret ad, mivel hallatán sokaknak a szentpétervári Ermitage és annak egyedülálló kincsei jutnak eszébe. Bár eleinte még kicsit bizonytalanok voltunk a választás helyességét illetően, de a pozitív visszajelzések végül megerősítettek minket a döntésben. Az elnevezés és maga a bor is a klasszikus, ugyanakkor időtálló értékeket idézi.

Mi a titka a népszerűségnek? Milyen visszajelzések érkeztek a szakmától, hogy szerepelt külföldön?
Először 2004-ben orosz vendégekkel kóstoltattam a bort, és amellett, hogy nagyon ízlett nekik, - valószínűleg nem véletlenül – az Ermitage név is elnyerte tetszésüket. Ekkor dőlt el, hogy az Ermitage névnél maradunk. Nem sokkal később, már 2005-ben debütált a bor Chicagoban is a nagyközönség előtt, a Vinexpo America kiállításon. Itt is nagy sikert aratott, illetve a könnyen megjegyezhető elnevezés is kifejezetten kedvére volt a tengerentúli borkedvelőknek.

Az Ermitage a borászat legkedveltebb bora: palackszámban ez mit jelent?
Mára közel 100 000 palack készül belőle évente, főleg a hazai piacra. Mindenki számára könnyen elérhető, talán ezért is olyan népszerű a borfogyasztók körében. Előszeretettel veszi meg az otthoni borfogyasztó kis tételben, ugyanúgy, mint a fővárosi étterem tulajdonos nagytételben.

Mi volta célja a márka frissítésének, miben lesz más 2020-tól a Bock Ermitage?
Lényegében a design, vagyis a címke az, ami frissült, a bor maga ugyanolyan összetételben és minőségben készül. Mivel 2003 óta nem változott a címke, a múlt évben felmerült, hogy eljött az idő a frissítésre. Az idő múlásával a trendek is változnak, így vásárlói oldalról is egyre nagyobb igény van arra, hogy figyelemfelkeltő legyen, és jól mutasson a címke az adott boron. Nem szerettünk volna elrugaszkodni a hagyományos, a Bock márkával harmonizáló tradicionális vonaltól, és azt gondolom, hogy az új ráncfelvarráson átesett Ermitage címke igazán jól sikerült. Ezen felbuzdulva a Rosé Cuvée és a PortaGéza is új címkét kapott, a továbbiakban célunk a többi birtokborunk címkéinek megújítása is.

Milyen alkalmakra, ételekhez érdemes az Ermitage-t választani?
Bátran ajánljuk bárány, sertés és vad ételekhez, vagy akár egy gazdagon elkészített, magyaros ízvilágú leveshez. Tökéletes párosítás egy fűszeres sült mellé, de el tudom képzelni akár egy finom csokoládés desszert kísérőjeként is. Bármilyen alkalomra ajánlom, egy családi vacsora alkotóeleme ugyanúgy lehet, mint egy ünnepi lakoma kiegészítője.

Forrás: Bock Magazin 2020/1

A bővebb cikk ITT olvasható

 

 


- Vissza -
   
Az áraink az áfát tartalmazzák és forintban értendők.
© Minden jog fenntartva - Chip-Art Bt.