Bio, biodinamikus, öko, organikus, natúr - Mi a különbség?
Bár egyre többet találkozunk a bio, organikus, természetes/natúr és biodinamikus borjelzőkkel, sokan nem tudják, mit is takarnak ezek pontosan, és mi a különbség köztük.
Míg a hagyományos borok esetén a szőlőtermelésnél engedélyezett a kémiai beavatkozás, a borkészítés során pedig a borhoz a kén és élesztő mellett egyéb adalékanyagokat adhatnak, a bio, természetes és biodinamikus termelésnél erről szó sincs. Mi akkor a különbség közöttük?
Természetes/naturális borok
A szó használata nincs szabályozva, de a szőlőültetvényekben és a pincében minimális beavatkozással készült borokra használjuk. A naturális borok jellemzően kicsi, független termelőktől származnak. Természetes boroknak azokat nevezzük, amelyek a következő termesztési és előállítási irányelveket követik:
- Leginkább organikusan vagy biodinamikusan termesztett szőlőből készítik.
- A szőlőt kézzel szedik, a mustot semmilyen gépi műveletnek nem vetik alá (ideértve az átpumpálást is), a mustot nem lehet mechanikusan elválasztani a törkölytől (csak kézzel préselik), végül a boros muston kívül a tartályokba (vagy amforákba) vagy hordóba nem kerül be semmi.
- Nem használnak adalékanyagokat vagy feldolgozási segédanyagokat.
- A természetes borok általában nem tartalmaznak hozzáadott élesztőt vagy ként, bár léteznek természetes eredetű szulfitok, amelyek elősegíthetik a stabilitást.
- A természetesen előforduló erjedési folyamatokba a "beavatkozás" a lehető legkisebb mértékű.
- A borok szűretlenek, ami némi üledéket eredményezhet.
- A fenntarthatóságra összpontosít a szőlőtermesztésében és a borkészítésben is.
Bio/organikus bor
A két szó valójában ugyanazt takarja: a bio kifejezés leginkább a német, az organikus inkább az angolszász területeken terjedt el. Magyarul a bio termék megnevezése lehet bio, öko, ökológiai vagy biológiai. Az előírások betartatását és a rendszeres ellenőrzést az EU-ban egységes jogszabályrendszer írja le és független szervezet végzi. A bio minősítés minimum három év, tehát a negyedik szüret. Feltételei:
- Tilos a mesterséges vegyi növényvédő szerek, műtrágyák, gombaölők, gyom-és rovarirtók használata.
- Tilos a növekedés-szabályozók és génmanipulációval előállított szaporító anyagok alkalmazása.
- Tilos a must cukor- és savtartalmának növelése és csökkentése, a bor szerkezetének fizikai és kémiai megváltoztatása (pl.: a borkő kiválását megakadályozandó stabilizáló anyagok hozzáadása).
- A bioborok tartalmazhatnak bizonyos jóváhagyott szerves adalékanyagokat, például ként (de a bor teljes kéntartalma nem érheti el a 100 mg/litert) vagy élesztőt.
Biodinamikus bor
A biodinamikus gazdálkodásban érvényesülnek a bio gazdálkodás alapelvei, ám egy holisztikusabb gondolkodást és életfilozófiát is jelent a holdfázisok és asztrológiai jelek figyelembevételével. Alapjait Rudolf Steiner osztrák filozófus fektette le. A környezetre gyakorolt hatása összemérhetetlenül minimális a hagyományos szőlőtermesztéshez képest.
- A biodinamikus gazdaságban a szőlőültetvényt egy önfenntartó ökoszisztémának tekintik, ahol minden mindennel összefügg. Ebbe beletartozik a tágabb környezet is, egészen a csillagokig: a gazdálkodó a növénytermesztési és állattenyésztési munkálatok megtervezése során figyelembe veszi a kozmikus ritmusokat is.
- A szőlőtermesztés során figyelembe kell venni a Hold állását, mivel a különböző szőlőművelő anyagokat csak a megfelelő holdállásban szabad használni.
- Növényvédelemhez a természetes gyógynövények mellett ásványi- és homeopátiás szereket is használnak.
- A cél a szőlő saját immunrendszerének megerősítése és a betegségmegelőzés a természet adta eszköztárral.
- A biodinamikus termelésből származó termékek minősítését a németországi székhelyű Demeter Internationalcég végzi, világszerte elismert védjeggyel ellátva a biodinamikus birtokokat, termékeket. Az emblémát a palack hátsó címkéjén keresse!