Bor Outlet
Utolsó palackok
Magyar borok
Külföldi borok
Kiegészítők

Bárány és bor ? A legjobb párosítások

A bárány kiváló választás különleges estékre és ünnepekre. Finom ízével és állagával remek alternatívája a robusztus marha- vagy sertéshúsnak. Akár a húsvéti menühöz, akár más különleges alkalomra kerül az asztalra, számos kiváló bort kínálhat mellé. A különböző bárányételek azonban különböző borokat igényelhetnek. Akár a merész ízeket, akár a klasszikus ételeket részesíti előnyben, remek ötleteink vannak a borpárosításához.

Mire figyeljen bárány és bor párosításánál?

A bárány félúton van a marhahús és a vadhús között. A bor és a bárány párosítása során vegye figyelembe, hogy a bárányhús magas zsírtartalmú, és az előkészítés, a fűszerek és a szószok is szerepet játszanak a párosításában.

Vörös vagy fehérbort?

A bárányhúshoz a legjobban a vörösbor illik, de a magas savtartalmú fehérborokkal is kiváló.

A könnyebb bárányhús jól passzol a könnyedebb vörösborokkal, mint a beaujolais, a pinot noir és a fiatal Rioja.  A zsírosabb bárányhús elbírja a több tannint tartalmazó vörösbort is. Mivel könnyen felszívja a fűszereket és a szószokat is, amelyekben főtt, az így elkészített bárány mellé olyan gyümölcsös borokat ajánlunk, mint a zinfandel vagy egy rozé.  

A bátrabbak akár fehérbort is próbálhatnak a bárány mellé. Egy bordeaux-i sauvignon blanc, semillon, vagy hordóban érlelt érlelt chenin blanc is kiváló lehet hozzá. Az egzotikus fűszerekkel készülő (pl. marokkói báránytagine) fogások ízeit szépen kiegészíti egy hordós érlelésű viognier, míg az olyan csípős bárnyételekhez, mint például a curry, egy érlelt rizlinget ajánlunk.

Ez is érdekelheti: Borok a húsvéti menü mellé 

Klasszikus borpárosítások bárányhússal

A klasszikus borpárosításokkal nem lehet mellényúlni.

Bárány és bordeaux-i - A vörös bordeaux -i klasszikus választás bárány mellé. Ezek dominánsan merlot, cabernet sauvignon és cabernet franc házasításai. A bordeaux-i vörösborok közepesen testesek, közepes savakkal, és remekül illenek a klasszikus, zöld fűszernövényekkel készült bárányhoz.

Chianti – A chianti toszkán vörösbor, elsősorban sangiovese szőlőből, mely kiváló a rozmaringgal és fokhagymával készült báránnyal.

Rioja - Csodálatos spanyol borok tempranillo és a garnacha házasításából. A tempranillo kellemes savakkal rendelkezik, a garnacha pedig gyümölcsösséget ad a házasításhoz. A legjobb báránycsülökkel.

Malbec - A füstös malbec remek borpárosítás a grillen készült báránybordával. Az füstös-szenes grillízek tökéletesek a gyümölcsös és fűszeres bor mellé, a lágy tanninok pedig a soványabb bárányhúshoz passzolnak.

Syrah - A syrah remekül párosítható minden olyan zöld fűszernövénnyel és klasszikus fűszerekkel, amelyeket a bárányhoz általában használunk. A klasszikus báránykebab is olyan merész, gyümölcsös vörösbort kíván, mint a syrah. A bor buja gyümölcsös ízei tökéletesek a kebab gazdag ízvilágához. Ugyancsak fantasztikus a bárányból készült burgerek mellé.

Assyrtiko - Ha kétségei vannak, párosítsa a recept eredetét a bor eredetével! Az assyrtiko-t Görögország egész területén termesztik, de leginkább Santorini híres róla. Közepesen testes, és magas savtartalommal bír, így fantasztikus a görögösen, oregánóval és citromos burgonyával készült bárány mellé.

Ez is érdekelheti: A 7 legnépszerűbb francia borrégió

Olasz borok – Ezekkel az ételekkel a legtökéletesebbek


- Vissza -
   
Az áraink az áfát tartalmazzák és forintban értendők.
© Minden jog fenntartva - Chip-Art Bt.