Előjegyzés
Bor Outlet
Utolsó palackok
Magyar borok
Külföldi borok
Kiegészítők

Az Amaronétől a Chiantiig: Útmutató a legjobb olasz vörösborokhoz

Olaszországban lélegzetelállítóan sokféle stílusú bor készül, amelyek jól illenek az évszakhoz és tökéletesen alkalmasak a kiadós ételek mellé vagy a kanapén való összebújáshoz. Íme útmutatónk a legjobb olasz vörösborokhoz!

Chianti

Nem beszélhetünk úgy az olasz vörösborokról, hogy ne említenénk meg a Chiantit, a nagy klasszikus olasz vörösbort. Chianti egy borvidék, amely Firenze és Siena között fekszik Toszkána szívében. A Chianti elsődleges szőlőfajtája a Sangiovese. Íze szinte pikáns, fűszeres, bőrös jegyekkel a piros cseresznyés ízek mellett. A magas savtartalma teszi igazán jó gasztroborrá, különösen az olyan húsos olasz ételekhez, ahol ez a savtartalom képes átvágni a hús zsírját.

A Chianti borokat legalább 6 hónapig érlelni kell. Ha a címkén azt látja, hogy Chianti Superiore, akkor az azt jelenti, hogy azt a bort 1 évig érlelték, és a Riserva borokat pedig 2 évig. A Gran Salzione borokat legalább 2 és fél évig érlelik és kizárólag a Chianti Classico régióból származhatnak. Természetesen az érleltebb borok összetettebb ízt kapnak, zamatosabbak lesznek míg a csersavak lágyabbá válnak.

Amarone

Az Amarone egy olyan bor, amelyet Veneto észak-keleti régiójában elhelyezkedő Valpolicellában készítenek. Elsősorban Corvina típusú szőlőből készül, néhány más helyi fajtával kiegészülve, köztük a Carvinone és a Rondinella felhasználásával.

Az Amarone összetett ízvilága magában hordozza a piros gyümölcsöket, aszalt mazsolát, fügét, csokoládét és kávét. Az érlelési folyamat hosszától függően az olyan édesebb fűszeres jegyek, mint a fahéj és a vanília is felfedezhetők benne.

Az Amarone borok gazdagok és testesek, magas alkohol tartalommal, amely a borkészítési folyamat közvetlen eredménye. Ennek során a szüretet követően a szőlőt szárítják, hogy a cukrokat koncentrálják, amely olaszul „appassimento”-ként ismert folyamat – ez a szó a borcímkékről ismerős lehet. Az Amarone borok fantasztikus minőségűek így, ha különleges ételhez vagy alkalomhoz keres bort, mindenképp érdemes kipróbálni!

Az Amarone gazdagsága és magas alkoholtartalma miatt remekül illik a gazdag ízvilágú, telt ételhez, a párolt húsos pörköltektől kezdve az erőteljes csokoládés desszertekig.

Barolo

Észak-nyugaton Piemonte ad otthont a másik híres, kiváló minőségű olasz vörösbornak, a Barolónak, mely kizárólag Nebbiolóból készülő száraz vörösbor.

A Nebbiolo vékony héjú, savakban és tanninokban egyaránt gazdag szőlőfajta, amely szinte kizárólag Piemontéban található. Az érlelés jót tesz neki és a Barolot legalább két évig hordóban és egy évig palackban kell érlelni, hogy megfeleljen az eredetmegjelölési törvényeknek.

A Barolo borok testesek és gazdagok. Ahogyan egy minőségi vörösbortól elvárható, az ízek és az aromák mélyek és összetettek. A Barolóra jellemző ízjegyek az eperfa gyümölcs, szilva, rózsa, csokoládé és szarvasgomba. Remekül illik felvágottakhoz, sonkákhoz és kemény sajtokhoz így, ha egy boros-sajtos estet rendez, akkor ezt a bort nem igazán lehet felülmúlni!

Montepulciano

A Montepulcioano egyszerre egy régió és egy szőlőfajta. A Montepulciano szőlő általában Abruzzo régióban található. Ezúttal kifejezetten a Montepulcioano d’Abruzzo borral foglalkozunk, mely könnyű és közepes vörösborokat ad. Jellemzői az olyan élénk piros gyümölcsös ízjegyek, mint a cseresznye, de van benne gyógynövényes frissesség is.  Ahogy sok könnyedebb vörösbornak, így a Montepulcanionak is jót tesz egy kis hűtés, a legjobb, ha 12 fok körüli hőmérsékleten szolgáljuk fel. Próbálja ki pizzával! A bor frissessége tökéletesen kiegészíti a paradicsomos alapot, és a könnyedsége jól működik nehéz szénhidrátokkal. 

Nero d’Avola

A sajátos elnevezésű Nero d’Avola egy Szicíliában őshonos szőlőfajta, amelyet történelmileg ritkán ültetettek a szigeten kívül. Az utóbbi években azonban Ausztrália és Dél-Afrika is kipróbálták, és kiváló borokat készítettek belőle.

Egy tipikus Nero d’Avola bor szeder, szilva, fekete cseresznye, édesgyökér és bors jegyeket hordoz. Testes és tanninban gazdag, de nem annyira, mint az Amarone vagy a Barolo. Sok szempontból hasonlít a Shirazra így, ha azt szereti, akkor nagyon ajánljuk a kipróbálását. A Nero d’Avola különösen jól illik az olyan vörös húsos ételekhez, mint a bolognai vagy a hamburger.

Barbera

Ha nagyszerű értéket és minőséget keres, akkor egy olasz eredetű Barbera nagyon ajánlott. Ez a szőlő Piemontéban őshonos, a legtöbb Barbera itt készül, de más országok is foglalkoznak vele.

A Barbera egy közepesen testes bor, magas savtartalommal és alacsony tanninokkal. Az olasz Barbera gyümölcsös, a cseresznye, szeder és eper ízeivel és finom gyógynövényes jegyekkel. A Barbera mindig jól fog illeszkedi olyan olasz paradicsomos alapú ételekhez, mint egy ragu vagy egy klasszikus pizza. 

Tekintse meg az olasz borainkat, vagy válogasson további borkülönlegességeink közül kedvezményes áron a közelgő Borszerda alkalmából március 6.-án!


- Vissza -
   
Az áraink az áfát tartalmazzák és forintban értendők.
© Minden jog fenntartva - Chip-Art Bt.