Bor Outlet
Utolsó palackok
Magyar borok
Külföldi borok
Kiegészítők

Áts Károllyal beszélgettünk a Grand Tokaj borairól

“Átfogó képet adni a Tokaji borvidékről” - Áts Károllyal beszélgettünk a Grand Tokaj borairól

A korábban Tokaj Kereskedőház néven ismert Grand Tokaj az egyik legjelentősebb magyar borászat, mely a megújulás jegyében a névváltás mellett termékeik arculatát is frissítette. Mi teszi kiemelkedővé és mitől egyediek a Grand Tokaj borok? Hogyan sikerül az új trendekkel lépést tartani? Mit érdemes tudni a pincészet legújabb kollekcióiról? Mitől jó egy aszú és milyen alkalmakhoz illik leginkább? Áts Károllyal, a Grand Tokaj főborászával beszélgettünk.

A Grand Tokaj a Tokaji borvidék legnagyobb borászata. Míg Champagne-ban nem kérdéses, hogy a legkiegyensúlyozottabb borok a nagy házaknál készülnek, itthon a legnagyobb méretű borászatokhoz gyakran negatív érzelmek is kapcsolódnak. Mit szól ehhez?

A világon bárhol egy borvidéket az emel ki, ha van egy nagyon erős alap, a csúcson pedig ott vannak a híres kis borászatok drága, egyedi ízvilágú termékei. Kellenek az olyan nagy borászatok, mint a Grand Tokaj, ahol kiváló ár-érték arányú borok készülnek, és az általunk előállított többmillió palack bor viszi a hírét a borvidéknek. A Grand Tokajnál hisszük, hogy a tokaji borokat elérhetővé kell tenni az egyszerű emberek számára is. A borvidék szerintünk csak akkor lehet sikeres hosszú távon, ha a nagy borászatok, akik boraikkal átfogó képet adnak a borrégióról és a kis ikonikus pincék, akik egy-egy speciális területről, vagy egyedi technológiával készített boraikkal a borvidék különlegességeit képviselik, tudnak egymás mellett működni.

Önt Borászok Borászának választották, ami az egyik legnagyobb elismerés a szakmán belül. A neve minőségi garanciát jelent a Grand Tokaj borait illetően. Hogyan sikerül összeegyeztetni az itt folyó munkát a saját borászattal és mindkét helyen megőrizni egy egyedi stílust?

Valamilyen szinten elengedhetetlen, hogy keveredjen a kettő, de azért vannak lényeges különbségek. A Grand Tokajnál több területről vásárolunk szőlőt, ezekből próbáljuk a legjobbat kihozni. Ha jó az alapanyagunk, akkor a borok is jók lesznek. Szerencsére nagyon jó szőlészeti csapat segíti a munkám Balassa István vezetésével. Velük közösen döntünk abban, hogy melyik területről, melyik borunkhoz mit használunk és mikor szüretelünk. A szerződött partnereket pedig többek között szőlőművelési tanácsokkal is segítjük. A borászatban is fantasztikus csapatunk van, ahol mindenki szenvedéllyel és elkötelezettséggel végzi a munkáját, hogy a lehető legjobb borok születhessenek meg nálunk.

A saját borászatomban talán abból a szempontból egyszerűbb a dolgunk, hogy minden évben egy adott területről, annak lehetőségeit egyre jobban ismerve, ketten, a lányommal közösen döntünk. 

Mitől egyediek a Grand Tokaj borok?

A Grand Tokaj egyedisége a sokszínűségében rejlik. Annak a sok termelőnek a sokszínűségéből és munkájából áll össze, akik elfogadták az általunk támasztott követelményeket, és hozzánk adják le a termésüket. Pont ettől válik egyedivé.

Egy rosszul értelmezett egészségtudatos szemlélet miatt az édes borok fogyasztása világviszonylatban is visszaesett. A fogyasztók a könnyedebb, gyümölcsösebb stílust keresik. Hogyan sikerül a Grand Tokajnak ezt a trendet követni?

Tokaj - nem véletlenül - mindig is az édes borok hazája volt. Az aszú és a szamorodni tette naggyá, ebben vagyunk egyediek, és ezt meg kell őriznünk. A jól elkészített édes tokaji borokra a mai napig van igény. Ugyanakkor lépést kell tartanunk azzal is, hogy a fogyasztók manapság sokkal inkább vágynak a könnyen értelmezhető borokra. Szerencsére Tokaj erre is képes, akár a hagyományos fajtákkal, akár az itt termő, mostanában divatos világfajtákkal.

A Grand Tokaj egyik küldetése, hogy ezeket a könnyed, belépő borokat elkészítse, és azokat minél és széles körben megismertesse. Ez jól megfér az ikonikus kisebb borászatok azon céljával, hogy boraikkal a különböző termőterületekhez tartozó terroir egyediségét és ízvilágát, a tokaji stílusjegyeket mutassák meg. A borvidékkel szemben élénken él az a sztereotípia, hogy itt csak édes borok készülnek. Pedig gyönyörű, nagytestű, zamatgazdag, ásványos száraz furmintjaink és gyümölcsös, üde boraink is vannak.

A Grand Tokaj borai különböző sorozatnevek alatt jelennek meg. Mit lehet ezekről tudni?

A friss, könnyű borainkkal nem titkoltan a fiatalabb réteget célozzuk. A "Speak Easy" kollekció borainak elnevezése és a dizájn is egyértelműen erre utal. Ezekben különböző fajtákkal és házasításokkal játszunk, a könnyed stílus kedvelőinek igényeit figyelembe véve. Szerencsére egyre több fiatal fogyasztja és kedveli borainkat. A komoly, dűlőszelektált tételeket pedig a "Terroir Selection" tartalmazza.

Ön szerint mitől jó egy aszú?

Ez a legbonyolultabb kérdés… Egy pohár jó aszúban benne van a Tokaji borvidék teljes lényege. Önmagában tiszteletre méltó az a rengeteg fáradtságos munka, ami az elkészítéséhez szükséges. Nagyon kevés olyan bor van, ami annyira alapanyag igényes, mint az aszú, hiszen 5 kg egészséges szőlőből lesz 1 kg aszúszem, s körülbelül 7 kg szőlőből lesz 2 palack aszú. A Tokaji borvidék talaja nagyon sokszínű, s mikor ennyire koncentrálódik a gyümölcs, akkor a vulkanikus terroir adta ásványi zamatok is koncentrálódnak a borban, melyhez még a botritisz aromái is kapcsolódnak. Egy jó aszúban emellett a savak kiegyensúlyozzák az édességet, így egy olyan harmonikus, ízgazdag bort kapunk, amiben a trópusi és európai gyümölcsök kavalkádja, és a hordós érlelés adta ízjegyek teljesen betöltik a szájat, s amit kóstolva az ember csak arra tud gondolni, hogy még egy kortyot kér belőle!

A koronás aszú sikere hosszú évtizedek óta töretlen. Hogyan változott a stílusa? Mi a siker titka?

Már a szőlő minősége, amiből készül, is nagyságrenddel jobb, mint évtizedekkel ezelőtt, s természetesen ma már ezt is egy sokkal könnyedebb, gyümölcshangsúlyosabb stílusban készítjük. S hogy mi a titka? Benne van minden, ami Tokaj.

A Grand Tokaj boraiból melyik az, amelyik különösen kedves az Ön számára?

Nem nagyon tudok ilyet mondani, hiszen minden bor egy picit a saját gyerekem, mindet úgy készítjük, hogy az finom és jó legyen, megmutatva azokat a jegyeket, amiket szeretnénk kiemelni. Akár gyöngyöző, akár csendes, akár fajtatiszta, akár házasítás - valahol mind egy egyedi, önálló életet élő kis világ. Én mindig az alkalomhoz, hangulathoz választok bort - és erre bíztatok mindenkit! A bor élvezeti cikk, örömet, boldogságot kell nyújtania. Az adott pillanat, adott hely, társaság vagy étel pedig mindig más bort kíván.

Melyik borára a legbüszkébb és az mitől különleges az Ön számára?

Itt sem igazán tudok egyet mondani, de említhetem a 100 pontos Eszenciát, a Grand Tokaj 2013-as 5 Puttonyos Aszúját, ami minden létező díjat megnyert, vagy a szintén díjnyertes 2021-es Late Harvest Furmintunkat. Nagyon szeretem a saját pincészetemből a Subát is. Ritkán van olyan, hogy a természet, a gyümölcs, a mögé tett technológia és készítési mód által olyan bort sikerüljön készíteni, amit az ember előre megálmodott, s ha ez mind összejön, akkor arra igazán büszkék vagyunk.

Mindig tudatosan tervez, vagy vannak meglepő kísérletei is?

Kísérletekre szükség van, ezáltal is tanulunk, de leginkább mégis arra törekszünk, hogy megbízhatóan, évről-évre ugyanolyan jó minőségű borokat sikerüljön előállítani. A saját borászatomnál még millió variáció van a fejemben, a Grand Tokajnál azonban tudatosan tervezve dolgozunk. Ennek eredménye a dűlőszelektált sorozatunk is, illetve nemsokára piacra kerül a 2014-es amfórás eszencia, amiről annyit előre elárulhatok, hogy egy csoda!

Azt szokták mondani, ha minden családban évente csak egyszer bontanának egy palack aszút, már nem lenne gondban a borvidék. Milyen alkalmakhoz ajánlja?

Az aszú az ünnepi alkalmak elengedhetetlen kísérője, és nálunk például karácsony nem múlhat el nélküle. Ugyanakkor ajánlom otthon egy jó vacsora után, vagy desszert helyett az étteremben, mikor az adott pillanatot szeretnénk megkoronázni. Aszú mellé ne válasszunk desszertet! Legyen az a desszert! Annyi minden van benne, hogy az önmagában elég ízélmény! Kiváló kísérője egy bensőséges beszélgetésnek, az idősebb aszúk pedig szivarral párosítva igazán felejthetetlen élményt tudnak nyújtani. 

Áts Károly vallja, hogy a boron mindig átüt a borász személyisége. Úgy véli, jó bort csak boldog borász készíthet, s célja, hogy boraival visszaadja a természet ajándékait, és örömet szerezzen a fogyasztóinak. A borvidék és a tokaji borok iránti őszinte és végtelen szeretettel, elkötelezettséggel készíti borait, melyekben valóban érezni a Tokaji borvidék sokarcúságát, a történelmi dűlők különleges karakterét. Aki nem hiszi, kóstolja meg!


- Vissza -
   
Az áraink az áfát tartalmazzák és forintban értendők.
© Minden jog fenntartva - Chip-Art Bt.