Bor Outlet
Utolsó palackok
Magyar borok
Külföldi borok
Kiegészítők

Amit Burgundiról tudni érdemes

Burgundia a világ egyik legromantikusabb borvidéke. A borászat hagyománya több mint 2000 évre nyúlik vissza, itt találhatók a világ legkeresettebb (és legdrágább) termelői, de vannak megfizethető boraik is, hiszen a drága borokat adó Grand Cru-dűlők a burgundi borvidéknek csak 1%-át teszik ki.

A termelés nagy részét a pinot noir és a chardonnay uralja. A legtöbb burgundit egyetlen fajtából állítják elő, és nagyon kevés házasítás engedélyezett.  Burgundia majdnem kétszer annyi fehérbort termel, mint vöröset, de van pezsgőjük (Crémant de Bourgogne) és rozéjuk is. 

A terroir teszi különlegessé

Bordeaux-val ellentétben, ahol a bor ára és minősége leginkább a termelő nevétől függ, Burgundiában a szőlőültetvény hírneve határozza meg a bor értékét. Ez a középkorra vezethető vissza, amikor a szerzetesek rájöttek, hogy a különböző talajtípusok és fekvések drámaian befolyásolhatják a bor karakterét. Ezt követően a szőlőültetvényeket mintegy 1200, sziklafalakkal körülvett, "clos" néven ismert területre osztották fel.

A terület gondos tagolása és az egyetlen dűlőből álló Cru borokra való összpontosítás az egyik oka a régió kis mennyiségű termelésének. A burgundi borokat övező ritkaság másik oka a szőlőültetvények tulajdonviszonyaihoz kapcsolódik. A napóleoni földöröklési törvényeknek köszönhetően egyetlen szőlőültetvény akár 75 ember tulajdonában is lehet, és egyes tulajdonosok csak 2-3 sor szőlőt birtokolnak. Egyszerűen nincs elég föld, és sok termelő csak nagyon kevés bort készít.

Terroir

Burgundiában a talaj összetétele drámaian változhat az egyes szőlőültetvények között. Van, ahol mindössze néhány deciméter választja el a Grand Cru és a Premier Cru dűlőket. A legtöbb talaj mészkő, agyag, kavics és homok keverékét tartalmazza, de két különleges típus dominál, mely meghatározza, hogy milyen szőlőt telepítenek.

Burgundiát a jura mészkő teszi egyedivé, a kavicsos felszín alatt a tengeri élőlények megkövesedett maradványaival. A chardonnay különösen jól érzi magát a mészkő domináns talajon, míg a márga a pinot noir-nak kedvez.

Az osztályozási rendszer

Burgundiában 33 Grand Cru-dűlő található, amelyek teljes egészében a Côtes de Nuit és a Côtes de Beaune területére koncentrálódnak. E két terület együttesen Côte D'Or néven ismert. A Grand Cru-dűlők szinte mindig a dombok lejtőin találhatók, ahol a szőlő a legtöbb napfényt és jobb vízelvezetést kapja. A Premier Cru-dűlők gyakran közvetlenül e kiváló fekvésű területek felett vagy alatt találhatók, míg a falvak általában a völgyekben koncentrálódnak.

A területek

Burgundia öt (Beaujolais-val együtt hat) elsődleges régióból áll, amelyek északról délre húzódnak. Dijon közelében kezdődik és Maconban végződik. Mindegyik régió egyedi jellemzőkkel/terroirral ruházza fel a borokat.

Chablis - A ropogós chardonnay hazája. Chablis Burgundia legészakibb régiója, közelebb van Champagne-hoz, mint a Côte de Nuits-hoz. Az időjárás itt lényegesen hűvösebb, mint déli szomszédainál, és a mészkő talaj visszaveri a nyári napsütést, ami segíti a szőlő érését. Itt csak egyetlen szőlőfajtát találunk, a Chardonnay-t, amelyet a mészkőnek köszönhetően ropogós frissesség és határozott ásványosság jellemez, amelyet néha "tűzköves" jegyként írnak le.

Cote de Nuits - A legdrágább pinot noir hazája. Ez a terület ad otthont Burgundia, és talán az egész bortermelő világ legdrágább ingatlanjainak. A legtöbb szőlőültetvényt a pinot noir-nak szentelték, és itt található a 24 legelismertebb Grand Cru is. A borok gazdagok és erőteljesek, a gyűjtők által nagyon keresettek, és általában 5-15 évig érlelhetőek.

A talajösszetétele változó, ezért az egyik területről származó bornak egészen más lehet a karaktere, mint egy másikból származónak. Ahogy feljebb haladunk a hegyoldalakon, a Grand Cru-dűlőkbe merészkedve, a talaj világosabb színűvé válik, és nagyobb koncentrációban tartalmaz mészkövet, ami jobb vízelvezetést tesz lehetővé.

Cote de Beaune - Ahol mély, aranyszínű és gazdag a chardonnay. Beaune régióját dombok és lapos, nyílt völgyek jellemzik. Az északi részen a pinot noir dominál, de dél felé haladva egyre inkább a könnyedebb, illatosabb bor a trend, és az olyan helyeken, mint Meursault és Chassagne-Montrachet, hihetetlenül gazdag és vajas, de csontszáraz chardonnay-t készítenek.

Cote Chalonnaise - Itt nincsenek Grand Cru borok, de rengeteg Premier Cru található itt, és ezek Burgundia egyik legjobb ár-érték arányú borai.  A Cote Chalonnaise vörösborai a Cote D'Or-hoz képest gyümölcsösebbek, rusztikusabbak, és inkább azonnali fogyasztásra készültek.

Chalonnaise ad otthont Bouzeronnak is, az egyetlen olyan AOC-nak, ahol aligote-t termeszthetnek. A Cremant de Bourgogne szintén népszerű választás itt, amelyet fehér és rozé változatban, hagyományos eljárással készítenek.

Macconais - Burgundia déli végén található melegebb régió, ahol a chardonnay az uralkodó szőlőfajta. Chablis-tól eltérően a Maconnais chardonnay sokkal erőteljesebb, gazdagabb és kerekebb, köszönhetően a melegebb időjárásnak. A Macon besorolás alá tartozó borok mindig 100%-ban chardonnay-ból készülnek.

Burgundi borok osztályozása

Több mint 100 "appelláció", azaz engedélyezett borvidék létezik, és ezeket 4 minőségi szintre osztják.

1% Grand Cru - Burgundia legjobb parcelláiból származó borok. A Côte d'Or-ban 33 Grand Cru van, és a termelés mintegy 60%-át a Pinot Noir adja.

10% Premier Cru - Burgundia kivételes éghajlatú területeiről származó borok. Burgundiában 640 Premier Cru parcella található.

37% Faluborok – Ezeket a borokat a szőlőtermőhelyhez közeli településekről neveztek el. Frissek és gyümölcsösek, kevés hordóhasználattal. Összesen 44 falu létezik, köztük Chablis, Nuits-St-Georges és Macon.

52% Regionális borok - Burgundia bármely részén termesztett szőlőből készülhetnek, és általában frissek, könnyűek és élénkek. Megtalálhatók "Bourgogne Rouge" (vörös) vagy "Bourgogne Blanc" (fehér) felirattal. Ha szereti a pezsgőt, a pompás "Crémant de Bourgogne" is ebbe a kategóriába tartozik.

Kiemelt burgundiai ajánlatunk:

Calvet Bourgogne Chardonnay 2021
Moillard

 


- Vissza -
   
Az áraink az áfát tartalmazzák és forintban értendők.
© Minden jog fenntartva - Chip-Art Bt.