Bor Outlet
Utolsó palackok
Magyar borok
Külföldi borok
Kiegészítők

Alulértékelt borfajták, melyeket érdemes kipróbálni

Tekintettel arra, hogy világszerte mintegy 10 000 szőlőfajta terem, érdemes a repertoárt a szokásos kedvenceken túl is bővíteni. A neves borszakíró, Jancis Robinson valamivel több mint 1300 fajtát vett fel híres "Wine Grapes" című összeállításába, ami még mindig csak töredéke a létező fajtáknak. Ennek ellenére az átlagfogyasztó ezeknek csak egy szűk részét - gyakran ismételten ugyanazokat az ismerős szőlőfajtákat - kóstolta.

A közkedvelt klasszikusok sokszor háttérbe szorítják az ismeretlenebb fajtákat, amelyek pedig megérdemlik a figyelmet. Szerencsére nem kell sokáig keresgélnie, ha nyitott az újdonságokra!  A borbolt.hu  oldalán 100-nál is több szőlőfajtából kínálunk borokat! Egyesek csak kisebb mennyiségben teremnek, így ritkábbak, mások széles körben elterjedtek, de alulértékeltek. Íme, az általunk ajánlott fajták, melyeket mindenképpen érdemes kipróbálni.

Aglianico

Szinte nincs, aki ne szeretné az olasz borokat, de a sok őshonos fajta miatt könnyű szem elől téveszteni néhány igazán figyelemre méltó fajtát. Campania első számú vörös szőlője a sötét héjú aglianico, mely könnyen lehet, hogy Olaszország egyik legrégibb fajtája, megelőzve a syrah-t, és a negroamarót. Már a rómaiak is itták, de a filoxéravész szinte teljesen kiirtotta. A meleg éghajlat ideális az aglianico érleléséhez, így a szőlő mély színű, magas savtartalmú és jelentős tanninokkal rendelkező borokat ad. Elsődleges ízjegyei a fekete gyümölcsök, fehérbors, csokoládé, kakaó, de megjelenhet benne a gomba, pirosparika, mészkő és füst is. Jól passzol a sült húsok és a nehéz, fűszeres ételek sokaságával.

Ez is érdekelheti: A „Dél Barolója” - Aglianico

Vermentino/Rolle

Az Olaszországban vermentino, Dél-Franciaországban pedig rolle néven ismert fehérborfajta a tengerpart kedvence. Olaszországban elsősorban Szardínia és Korzika szigetén, valamint Liguriában található, ahol a gyümölcsös és virágos fajtától a gazdagabb, rétegzett stílusig terjed.

Pikáns, gyógynövényes jegyeket mutató bora a sauvignon blanc-hoz hasonló, de annál lágyabb. Provence-ban rendszeresen szerepel az ikonikus rozékban. A hőséget és a szeles tengerparti viszonyokat jól tűrő képességének köszönhetően a vermentinót sikeresen telepítik olyan helyeken is, mint például Ausztrália.

Tannat

Neve a tanninjaira utal, melyek intenzitása származásától függően változik. A hagyományosan Délnyugat-Franciaországból származó tannat nagy sikereket ért el Uruguayban, az ország vezető fajtájává vált, és az összes telepítés több mint egynegyedét teszi ki.

Meleg éghajlaton termesztve gazdag gyümölcsaromákat mutat, melyek szépen egyensúlyozzák a tanninokat. Rendkívül magas polifenol-szinttel büszkélkedhet, amely antioxidáns vegyületek szív- és érrendszeri előnyökkel járhatnak. Klasszikus marhahús fogásokkal kiváló.

Ez is érdekelheti: Rozé és ételpárosítás - Mi illik az egyes stílusokhoz?

Mencia/Jaen

 A mencía Spanyolország északnyugati részéből származik, és jaen néven Portugáliában is termesztik. Földes és paprikás ízprofilja miatt a genetikai vizsgálatokat megelőzően azt hitték, hogy cabernet franc-ról van szó. A mencía a könnyedebb testű vörösborok és az összetettebb stílusok között húzódó, rusztikus bor. Tálalja vörös vagy fehér húsételekhez, vagy kínálja gombás rizottó mellé, hogy kiemelje a földes aromákat.

Torrontés

Az argentin torrontés valójában három alfajtából áll, melyek közül a Torrontés Riojanót tartják a legjobbnak. A nappal és éjszaka közötti nagy hőmérséklet-ingadozások magas savtartalmat biztosítanak, hogy ellensúlyozzák a gazdag illatjegyeket. Eredete a muskotályra vezethető vissza, s bár intenzív illata édes, általában száraz stílusban készül, s teszi nagyon érdekessé. Remekül illik az egzotikus fűszereket, gyümölcsöket és aromás fűszernövényeket tartalmazó sós ételekhez.

Pecorino

A pecorino nem összetévesztendő az azonos nevű sajttal, hiszen egy fehérborszőlő neve is, Olaszország Le Marche és Abruzzo régiójából. Mindenesetre a bor és a sajt kiváló párt alkot. A pecorino szépsége az a komplexitás, amelyet egy viszonylag fiatal, megfizethető palackban is megtalálhatunk: karakter, lágy gyümölcsök, virágok, száraz gyógynövények, ásványosság, mindezeket frissítő savakkal egyensúlyozva.

Ez is érdekelheti: Olasz borok - Ezekkel az ételekkel a legtökéletesebbek


- Vissza -
   
Az áraink az áfát tartalmazzák és forintban értendők.
© Minden jog fenntartva - Chip-Art Bt.