Aglianico - Az olasz szerelem
Röviden összefoglaljuk, mit is kell tudnunk az aglianico szőlőfajtáról, mely hazánban kevésbé ismert, de Olaszország déli részén meglehetősen közismert és közkedvelt. E fajtából készült borok immár webáruházunkban is elérhetőek.
- Kiváló minőségű, testes, száraz vörösborokat adó szőlőfajta. Intenzív és összetett stílusa miatt gyakran hasonlítják a barolóhoz, sőt, a "dél barolója" néven is ismert.
- Az ókori Főniciából származik, vélhetően a görögök hozták magukkal i.e. a 7-6. század környékén. Ma a Nápolyt, Amalfit és Salernot is magába foglaló Campania régió első számú vörös szőlőfajtája. Mivel a száraz, napos, jól szellőző talajt szereti megtalálható Dél-Kaliforniában, Texasban és Ausztráliában
- Természetesen magas sav- és tannintartalmú, nagy testű, hosszú lecsengésű, jó érlelési potenciállal bíró, bort ad. Elsődleges ízjegyei a fekete gyümölcsök, fehérbors, csokoládé, kakaó, de megjelenhet benne a gomba, pirosparika, mészkő és füst is.
- Gyakran házasítják olyan más, jól ismert olasz fajtákkal, mint a barbera vagy mint a sangiovese.
- Nagy testű, mély tanninszerkezetű vörösbor lévén nagyon jól passzol a sült húsok és a nehéz, fűszeres ételek sokaságával. Ideális vadakhoz, grillezett steak, bárány, vagy sült sertéshús mellé.
- Felbontás után érdemes dekantálni és 1 órát levegőztetni. Az ajánlott fogyasztási hőmérséklet 15-20 Celsius. Nagy, öblös pohárból kóstolva mutatja meg magát igazán.
A kínálatunkban megtalálható, Campaniából származó NATIV borászat a Wine Spectator besorolása szerint idén bekerült a TOP100 olasz borászatok közé. 15 hektáron gazdálkodnak, csak autoktón szőlőfajtákkal foglalkoznak.
A NATIV borok egyedi és egyértelmű jelleget mutatnak, mivel azokat innovatív borászati módszerekkel, a hagyományok tiszteletben tartásával állítják elő, mindig ügyelve arra, hogy a szőlő érzékszervi jellemzői változatlanok maradjanak.
A termőterület erős és egyedi identitással rendelkezik az altalaj sajátosságai és az éghajlati viszonyok szempontjából. A Vezúv több ezer évvel ezelőtti erőteljes kitörését követően egy vastag vulkáni réteg alakult ki, amely az évszázadok során megszilárdult.