Bor Outlet
Utolsó palackok
Magyar borok
Külföldi borok
Kiegészítők

A tenger Elixírje - tengerben érlelt borok

Borbély Gergő borász és felesége, Mariona Alabau környezetvédelmi szakember búvároktatók voltak Thaiföldön, amikor először hallottak arról, hogy a Balti tengeren 1840-ben elsüllyedt hajóroncsból előkerült pezsgőkből 11 palackot 156 000 dollárért árvereztek el.  A több mint 170 éve a tenger mélyén pihenő pezsgők többsége még mindig iható volt. Bár a buborékjaikat elvesztették, testes és gyümölcsös ízűek maradtak. A két fiatal a Balti-tengerben talált pezsgőleleteken felbuzdulva alapította meg víz alatti pincészetét, mely egyesíti Gergő bor és Mariona tengerkutatás iránti szenvedélyét azzal a szépséggel és kalanddal, amit a víz alatti világ adott az életükhöz. Így hozták létre az Elixsea-t.

Az Elixsea Spanyolországban úttörő szerepet játszik a borok tenger alatti érlelésében, amelyet szinte teljes egészében kézzel, fenntartható módon végeznek, és amely még tengernyi felfedezésre váró lehetőséget rejt.

 Az elmúlt években sokat kísérleteztek, hogy megtalálják a legjobb minőségű borokat a projekthez. A katalóniai Prioratban (Priorat) található Scala Dei pincészetnél találták meg azokat, melyeket a legalkalmasabbnak találtak. Grenache, Carignan, Cabernet Sauvignon és Syrah borokból állítottak össze egy cuvée-t, amelyet kezdetben egy évig érleltek hordóban. A palackozást és a dugók viaszolását követően a borokat további hat hónapig a Costa Brava partjainál a tengerben érlelték.

Az összehasonlítás eredménye meglepő: már az alap bor is nagyon jó volt, de a víz alatt érlelt mélyebb, lágyabb, ugyanakkor temperamentumosabb.

Mitől lesz más a tenger alatt érlelt bor?

A tenger nyers ereje, állandó mozgása, a víz nyomása, a mélység csendje, az állandó hőmérséklet, a fény és a zajok hiánya, az áramlatok és a Hold által befolyásolt állandó dagályváltozások ezeket a különleges borokat a mélyben is formálják.

Ilyen körülmények között a bor gyorsabban fejlődik, összetettebbé válik, és olyan módon alakul át, amit a szárazföldön soha nem lehetne elérni.

Így segíti a környezet regenerálódását:

Ezek az egyedülálló borok az érés során segítik a zátonyok regenerálódását és menedéket nyújtanak a tengeri állatoknak is. A pincészetet víz alatti építményeit úgy tervezték, hogy segítség a tengeri élővilág regenerációját. Mesterséges zátonyként élőhelyet nyújtanak a kisebb állatoknak, míg a tengeri áramlatok javítják a borok minőségi érlelését. A fenntarthatóság és egy új víz alatti ökoszisztéma létrehozása, támogatása és védelme a pincészet alap értékei közé tartozik.  Az általuk használt víz alatti építményeken megtelepedő állatok naponta több száz liter tengervizet szűrnek meg, megkötve a vízben oldott szén-dioxidot. Az Elixsea a legjobb kutatóközpontokból származó tapasztalt tudósokból álló csapattal dolgoznak együtt.

Jelenleg csak vörösboraik vannak, de már kísérleteznek fehérborokkal és pezsgővel is, valamint a jövőben szeretnének vízben érlelt tokaji borokkal is piacra lépni. Jelenleg száraz furminttal, szamorodnival, 5 és 6 puttonyos aszúval próbálkoznak.


- Vissza -
   
Az áraink az áfát tartalmazzák és forintban értendők.
© Minden jog fenntartva - Chip-Art Bt.