Utolsó palackok
Magyar borok
Külföldi borok
Kiegészítők

A pinot noir

  1. A világ egyik legrégebbi fajtája

A pinot noir az egyik legrégibb szőlőfajta, amelyet csak néhány generáció választ el az ősi vadszőlőktől. A pinot noir-t a római korszak óta dokumentálják Franciaországban, termőhelyei Burgundia és Champagne környéke. A középkorban, a borkészítést főként az egyház irányította. Burgundiaban a ciszterci szerzetesek voltak a fő bortermelők.

Folyamatosan kutatták, hogyan állíthatják elő az Isten ünneplésére méltó, legjobb minőségű borokat, ezért pontosan meghatározták és osztályozták, mely földterületek alkalmasabbak a legjobb pinot noir szőlő termesztésére, feltalálva a Premier Cru és a Grand Cru fogalmait. Mivel a pinot noir volt a legfinomabb fajta csak a nemesek és az egyház termeszthette.

Az 1789-es francia forradalom után a szőlőültetvényeket elkobozták az egyháztól és újraosztották a helyieknek, ami részben megmagyarázza, hogy a burgundi szőlőültetvények miért olyan megosztottak ma is.

  1. Nehéz eset

A pinot noir a legnagyobb odafigyelést igénylő szőlőfajta. Szoros fürtjei miatt a gombás betegségekre és rothadásra, vékony héja miatt pedig a fagyra, hőre, kiszáradásra érzékeny, de hajlamosabb az eső utáni repedésre is. A pinot noir bogyók (mint a belőlük készült borok) általában alacsony tannin tartalmúak, pedig a tanninok természetes védelmet nyújtanak a kártevők és az UV sugárzás ellen.

Minőségét nagyban befolyásolja a metszés és a lombkorona kezelése is. Jó vízelvezetésű talajon, alacsony hozammal virágzik. A száraz, hűvös éghajlatot szereti.

A borkészítés során érzékeny a fermentációs módszerekre, a macerációs időre, az élesztőfajtára és a kocsányra is. Mindez nem teszi egyszerűvé a termesztését.

  1. Pinot noir = terroir

Talán azért, mert egy ősi szőlő viszonylag primitív formában, a pinot noir esetén a talaj, a napfény vagy a mikroklíma enyhe különbségei nagyon eltérő borokat eredményeznek.

Legizgalmasabb tételei hűvösebb éghajlatú vidékekről származnak, de szép, gyümölcsös borokat adhat egy mérsékelten meleg területen is.

Itthon villányi kisburgundi néven már a XX. sz. elején is kedvelt volt, ám a fajta igényeit illetően talaj- és klimatikus adottságaiban Eger rendelkezik mindazzal, amivel Burgundia. Az itt termett pinot noir savkészlete elegáns, fajtakaraktere kifogástalan, alkoholtartalma elegendő ahhoz, hogy itt valóban nagy pinot-ok szülessenek.

  1. Franciaország az első számú termelő

Franciaország a világ legnagyobb pinot noir termelője, akit az Egyesült Államok és Németország követ. A fajtát az egész világon termesztik, és jelenleg a világ 10. leggyakrabban ültetett szőlőfajtája. Lenyűgöző borokat készítenek belőle Argentínában, Ausztráliában, Németországban, Új-Zélandon és az Egyesült Államokban is. 

  1. Pinot noir=pinot gris=pinot blanc

A pinot noir hajlamos a gyakori mutációkra, melyek megváltoztatják az olyan tulajdonságait, mint a szín, a tanninok és az íz. Így jött létre a pinot gris, a pinot blanc, vagy a pinot meunier, melyek DNS-e és karaktere egyforma, a fő különbség a szín mutáció.

  1. Széles körben használják a pezsgőgyártásban

Bár piros szőlő, gyakran keverik pezsgőbe. Úgy tartják, maga Dom Pérignon volt, aki a pinot noir pezsgőben történő felhasználásával először kísérletezett.

  1. Kiváló rozé alapanyag

Nem teljesen éretten szüretelve a bogyók kevés cukrot tartalmaznak, ami magas savtartalmú, ropogós és frissítő pinot noir rosét eredményez, mely kiváló frissítő a forró nyári napokban.

  1. Szinte minden ételhez jó

Ízharmóniája leginkább meggyre, málnára, szilvára, eperre vagy a cseresznyére emlékeztet. Gyümölcsös jellege miatt leginkább nagyvadakhoz, barna húsú szárnyasokhoz ajánlott, de sajtok, tésztaételek, bárány, marhahús vagy pizza, mellé is kiváló. A gazdag krémes szószok a legjobb párosítás hozzá.

  1. Finoman hűtve fogyasztandó

Ha túl meleg, a füstös és földes jegyek uralkodnak rajta, ha túl hideg, elveszíti bogyósgyümölcsös, feketecseresznyés, szilvás ízeit. A megfelelő hőmérséklet 14?.

  1. Ez a legdrágább fajta

Magas ásványianyag tartalma és savassága miatt a borgyűjtők kedvence, hiszen kiválóan öregszik. A legdrágább borok mintegy fele pinot noir-ból készült.  

Forrás:
Rohály - Mészáros – Nagymarosy: Terra Benedicta – Áldott föld Terra Benedicta – Áldott föld, 2004


- Vissza -
   
Az áraink az áfát tartalmazzák és forintban értendők.
© Minden jog fenntartva - Chip-Art Bt.