Bor Outlet
Utolsó palackok
Magyar borok
Külföldi borok
Kiegészítők

A magyar rozékról - a világ egyik legismertebb Master of Wine-ja értékel

A Decanter májusi, speciális magyar különkiadásában Elizabeth Gabay MW írt a magyar rozékról. Hogyan látja a hazai rozékat a világ egyik legismertebb borszakértője? Melyek a kedvencei és hány pontra értékelte őket?  Íme, az összefoglaló.

A regionális, fajta- és stílusbeli variációk egyre szélesebb választékából lehet válogatni, megmutatva a magyar rozék minőségében és változatosságában rejlő nagy lehetőségeket. Bár a provence-i stílus hatása érezhető az egyre halványabb színben, a gyümölcsösség és a szerkezet a szakember szerint jellegzetesen magyar marad.

Hogyan változik borvidékenként?

Az Egri borvidék északi vidékein, a Mátrában, Somlóban és Pannonhalmán a rozé jellegzetesen savas, ropogós és friss.

A Balaton környéki melegebb területekről, Villányból és a Szekszárdi borvidékről általában teltebb, érettebb gyümölcsű és krémesebb, de mégis ropogós savakkal rendelkező rozék kerülnek ki.

Gabay megjegyezte, hogy egyre több termelő készít komolyabb, összetettebb rozékat, akik közül kiemelte a szekszárdi Dúzsi Pincét, mely számos klasszikus rozét készít, de kísérletezik a fajtákkal, betakarítási dátumokkal és tölgyfákkal is.  

A cikkben szóba került a siller is, mely általában sötétebb, testesebb, és sokfélesége érdekes kiegészítést jelent a rozék színtéren.

A legjobbak

Sauska Rosé 2019 – 92 pont

60% kékfrankos, valamint syrah, merlot és cabernet franc házasítása. Igazi gyümölcsbomba, harsogó, lendületes, kirobbanóan üde. Rendkívül sokszínű, egyszerre friss és érett, kiegyensúlyozott. Mediterrán gyümölcsök jellemzik: citrusok, szőlő, egres, birs, körte, gránátalma, rebarbara. Íze hosszan elkísér.


Dobosi BIO Kékfrankos Rozé 2020 – 91 pont

Színében halvány rózsaszín lazacos, illatában és ízében a piros bogyós érett gyümölcsök jellemzik, főként a málnára hasonlít leginkább. Tartalmas, minerális jegyekben gazdag tétel, hűtött tartályban erjesztve.

Figula Bella Róza Rosé 2019 – 90 pont

Különleges illata egyszerre vonultatja fel a gyümölcsös és a fűszeres aromákat. Az ízben rövid áztatásból kicsi cseresség egyensúlyoz a néhány gramm maradék cukorral. Az élénk savakat tovább frissíti a zárványszénsav. Az ízhossz komoly fehérborokat idéz. Érdemes lassan kóstolni, akár két-három napon keresztül, hiszen az oxidáció minden árnyalatát megmutatja.

Dúzsi Új Rosé 2020 – 90 pont

Könnyű, vidám, eleven rozé a Sió öntéstalaján bőven termő, vitális leányvári szőlők korai fajtáiból válogatva, főként zweigeltből és blauburgerből házasítva.

Tüske Rosé 2020 – 90 pont

Könnyű és elegáns rozé: tiszta provence-i szín, törékeny, nagyon izgalmas, vidám illat és íz. Élénk, könnyed, tiszta gyümölcs, ízletes, filigrán korty.

Frittmann Rosé Cuvée 2020 – 89 pont

A halvány rózsaszínű bor illatában cseresznyés, epres, csipkebogyós jegyeket érzünk, némi fűszeresség társaságában. A kortyban ugyanez a vidám, gyümölcsös aromatika jelenik meg, hála a bor szerkezetének, amelytől mintha csak még kifejezőbbek lennének a zamatok. A könnyed test, az alacsony alkoholtartalom és a ropogós savak teszik üdévé ezt a bort.

Bolyki Rosé 2020 – 89 pont

Idén is egy jól sikerült házasítás öreg tőkékről az egri Középbércről. Édes cseresznye, pirosribizli és eper. Klasszikus reduktív iskola, vidám, jó ízű korty, kis mineralitás az illatban és az ízben.

Vesztergombi Shiraz Rosé 2019 – 89 pont

Testes vörös gyümölcsei és strukturált tanninjai a vörösborkedvelők kedvenc rozéjává teszik. Ropogós gyümölcsösség, enyhén toastos, élesztős jegyek, hosszú, friss savak és kellemes tanninok jellemzik. 


- Vissza -
   
Az áraink az áfát tartalmazzák és forintban értendők.
© Minden jog fenntartva - Chip-Art Bt.