Bor Outlet
Utolsó palackok
Magyar borok
Külföldi borok
Kiegészítők

A legjobb ételek chardonnay mellé

A chardonnay - bármilyen stílusú is legyen - fantasztikusan párosítható ételekkel. 

A chardonnay párosításának kulcsa abban rejlik, hogy hol készült, hordóban érlelt-e vagy sem, és milyen idős a bor. Ugyanakkor nem árt szem előtt tartani, hogy legjobb az olyan ételekkel, amelyek nem túl fűszeresek, nem túl csípősek és nem túl savasak. Ha a chardonnay-t olyan ételekkel párosítjuk, amelyek kiegészítik gazdag, mégis lágy ízeit, akkor az kiemeli az étel ízét is.  Íme néhány ételpárosítási ötlet a különböző stílusokhoz.

Fiatal, nem hordóban érlelt, hűvös klímájú chardonnay

Ennek klasszikus és legszigorúbb példája a Chablis. Tökéletesek könnyű és finom ételekhez, például kagylóhoz, rákhoz és párolt vagy grillezett halhoz. Ha előétel mellé szeretné fogyasztani, gondoljon a halpástétomra, hal-, csirke- vagy zöldséges terrine-re. Jól passzol a tésztához vagy rizottóhoz is, valamint a tavaszi zöldségekhez, krémes zöldséglevesekhez.

Gyümölcsösebb, nem hordóban érlelt, vagy enyhén hordós chardonnay

Ilyenek a kissé melegebb területekről, modernebb stílusban készült, Dél-Franciaországból, Chiléből, Új-Zélandról és Dél-Afrikából származó chardonnay-k.

Jól passzolnak a kissé gazdagabb ízvilágú ételekhez, mint a vajas szósszal készült hal, vagy a tejszínes mártásos csirke, sertés, tészta. Kiválóak a csirke, sonka vagy sajt alapú salátákhoz, vagy az olyanokhoz, amelyek barackot, mangót vagy makadámdiót tartalmaznak, esetleg az enyhe ízű, vajas szósszal készült curry-hez.

Testes, hordós érlelésű chardonnay

Ezek a borok kiválóak az olyan gazdag ízvilágú ételekkel, mint a Benedict tojás, vagy akár egy béarni mártással készült steak. Kiváló párosítás melléjük a grillezett borjúszelet gombával, vagy a késő nyári zöldségek, mint a paprika, kukorica, tök és sütőtök. Sőt, egy gazdag chardonnay akár sült libamájjal is működhet.

Érett hordós érlelésű chardonnay

Ezek körülbelül 3-8 éves borok. A kor előrehaladtával a chardonnay krémes, olykor diós ízt és krémes állagot kap, ami jó, ha visszaköszön az ételben is. Jó párosítás melléjük az umamiban gazdag grillezett vagy sült tengeri gyümölcsök, a gyöngytyúk, és az erdei gombát vagy fehér szarvasgombát tartalmazó ételek.

Mivel nem olyan jó?

chardonnay könnyű alma, körte, citrom és ananász ízeket és aromákat kínál, a tölgyes változatokban pedig vanília és karamell is felfedezhető. Ezt figyelembe véve, az alábbi nem igazán alkot harmonikus párost:

  • Füstölt halakkal és húsokkal
  • Erősen fűszeres kínai, thai vagy indiai ételekkel
  • Savas ételekkel, mint a nyers paradicsom, kapribogyó, olajbogyó
  • Kecske- vagy juhsajtokkal (ezek jobbak sauvignon blanc-cal vagy egy érlelt vörösborral)
  • Sült lazaccal vagy tonhallal (ezekhez jobb egy rozé vagy könnyű vörösbor, mint a pinot noir)

Ne feledje! Ha a chardonnay-t túl hidegen tálalja, az ízei is kevésbé érződnek. Érdemes fogyasztás előtt 10 perccel kivenni a hűtőből és hagyni picit felmelegedni!

Az alábbi cikkek is érdekelhetik:

A legjobb chardonnay alternatívák

Hogyan párosítsuk a bort sajttal?

Rozé és ételpárosítás - Mi illik az egyes stílusokhoz?


- Vissza -
   
Az áraink az áfát tartalmazzák és forintban értendők.
© Minden jog fenntartva - Chip-Art Bt.