Bor Outlet
Utolsó palackok
Magyar borok
Külföldi borok
Kiegészítők

A legjobb chardonnay alternatívák

Tág értelemben a chardonnay két kategóriába sorolható: hordós és hordó nélküli.

Az új tölgyfahordókban érlelt chardonnay gyakran krémes állagú, vajas. Merészebb és testesebb, mint a hordós érlelés nélküli társa. Széles körben állítják elő Kaliforniában, Franciaországban és sok más régióban is. Jól illik a sertéshúshoz és a nehezebb tengeri ételekhez.

A hordós érlelés nélküli változat gyakran ropogós, ásványos és frissítő. A francia Chablis a bor klasszikus kifejezése. A Chablis meglehetősen drága, de rengeteg lehetőség kínálkozik Kaliforniából, Chiléből és más régiókból. Remek választás osztrigával, könnyebb tengeri ételekhez, sushihoz és sült csirkéhez.

A chardonnay alma, körte, citrom és ananász ízeket és aromákat kínál. A tölgyes változatokban vanília és karamell is lehet. Sokak kedvence, ám a borvilág számos olyan új és izgalmas alternatívát kínál, amit érdemes kipróbálni.

Viognier
A viognier kiváló választás azok számára, akik szeretik a hordós chardonnay-t, hiszen jellemzően tölgyfás érlelésű, testes és buja. A viognier-t a világ több régiójában is termesztik, de elsősorban a franciaországi Rhône-völgyben található. Temperamentumos és kihívást jelentő szőlő, mely bora jól passzol a különféle tengeri ételekhez, sült csirkéhez és sok fűszeres ázsiai ételhez is.

Míg a chardonnay-t az alma és a körte aromái uralják, a viognier gyakran virágos, a mandarin, sárgabarack és a trópusi gyümölcsök ízeivel.

Albarino
Az Albarino-t elsősorban Spanyolországban és Portugália egyes részein termesztik, ahol Alvarinho néven ismerik, de a világ számos más régiójában is megtalálható.

Intenzív aromáiról, citrusos ízeiről és enyhe sósságáról ismert. A citrom, a grapefruit és a dinnye ízei dominálnak benne.

Könnyű testű, ropogós savú bor, melyben a chardonnay-hoz hasonlóan a citrusos - és minerális jegyek dominálnak. Ugyanakkor az Albarino magas terpénszintje gyógynövényes ízt, a szőlő vastag héja pedig enyhe keserűséget kölcsönözhet a bornak.

Rizling
A rizlingre a citrom-, mész-, körte-, méz- és alma aromák jellemzőek, illetve egyfajta  benzinesség is. A rizling (édes vagy száraz) a citrusossága és savai miatt jól illik a fűszeres ételekhez, sertéshúshoz, csirkéhez, tenger gyümölcseihez és lágy sajtokhoz is.

Chenin Blanc
A chenin blanc erősen aromás, szép savakkal, és a chardonnay-hoz hasonlóan sok finom gyümölcsízzel. Dél-Afrikában jellegzetes fajtává vált: több chenin blanc ültetvényük van, mint a világ többi borvidékének együttvéve.


- Vissza -
   
Az áraink az áfát tartalmazzák és forintban értendők.
© Minden jog fenntartva - Chip-Art Bt.