A legjobb borok grillezéshez
A nyári délutánok, esték elengedhetetlen programja a barátokkal való sütögetés, grillezés. Vajon melyik típusú bor illik hozzá a legjobban?
Egy baráti összejövetelt mindig jó egy palack habzóborral indítani. A nyári kánikulában igazán finom, frissítő, költségtudatos alternatívája a pezsgőnek, és buborékjainak köszönhetően bármilyen alkalmat ünnepibbé varázsol. Egy szűretlen, nyers PetNat ugyancsak tökéletes hangulatfokozó és szomjoltó. Ráadásul a könnyed buborékok és savak remekül passzolnak a fűszeresebb grill ételekhez is.
Attól függően, hogy mit grillezünk, a fehér- a rozé- és a vörösborok is kiválóak lehetnek a sütögetéshez. A lényeg minden esetben az, hogy az ízek intenzitása és a textúrák harmonikusan kiegészítsék egymást. Kövesd az alapelvet: minél nehezebb az étel, annál testesebb bor illik hozzá.
Könnyű fogásokhoz könnyű borokat
A könnyű fogások és előételek mellé könnyű borokat kínáljunk. Akár egy sült zöldségnyársról vagy citromos halról, esetleg könnyű salátáról van szó, a lendületes, friss borok tökéletes választásnak bizonyulnak. Nem véletlen, hogy a nyár nagy kedvence a virágos, citrusos, könnyed sauvignon blanc, valamint az olasz-és rajnai rizlingek vagy egy zöldveltelini. Ugyanakkor kiváló szezonális bor a friss, sokoldalú és megfizethető Vinho Verde is, mely különösen a tenger gyümölcseivel és grillezett zöldségekkel kiváló. Mi az a Vinho Verde?
Egy rozé Lambrusco kielégíti a vörösborosok igényeit is, emellett tökéletesen illik a grillezett húsokhoz, csirkéhez, tenger gyümölcseihez. Ráadásul minden alkalomhoz passzoló bubis.
A kissé zsírosabb vagy karakteresebb sajtok mellé, mint a halloumi vagy a füstölt gomolya, vagy a pizzákhoz és a zöldfűszeres sertéshúsokhoz a testesebb rozék vagy a hordós érlelésű, pár éves borok (pl. chardonnay, kadarka, pinot noir, kékfrankos) is jól passzolnak. Ezek hangsúlyos savai és közepesen tanninjai kiválóan ellensúlyozzák a zsírosabb ételek nehézségét.
A syrah is tökéletes grillezős bor, hiszen jellemzően fekete borsos, fűszernövényes, vörös és fekete gyümölcsös tónusokkal bír, így kiváló párosítás a grillezett ételekhez.
A marhahúshoz a nagy testű, mélyebb ízvilágot adó olyan vörösborok illenek, mint a cabernet franc vagy a cabernet sauvignon. Magasabb zsírtartalmuk miatt ezek a húsok kiválóak merlot-val és zinfandellel is. Ezek kiemelik a marha füstösségét és borsosságát. Ha valaki nem igazán vörösboros, annak a narancsbor kiváló párosítás a füstös grill ízekhez.
Fontos odafigyelni arra is, hogy a megfelelő bor a megfelelő hőmérsékleten kerüljön felszolgálásra! Sem a túlhűtött, sem a túl meleg boroknak nem érvényesül az íze, illata. Arról, hogy az egyes borfajtákat milyen hőmérsékleten ajánlott fogyasztani, ebben a cikkünkben olvashatsz: Milyen hőmérsékleten fogyasszuk a borunkat?
Ezek a cikkek is érdekelhetnek:
Rozé és ételpárosítás - Mi illik az egyes stílusokhoz?
A legjobb borok meleg időben