Bor Outlet
Utolsó palackok
Magyar borok
Külföldi borok
Kiegészítők

A 7 legnépszerűbb francia borrégió

Franciaországban hét elsődleges bortermelő régió van: Bordeaux, Burgundia, Champagne, Elzász, Loire, Provence és a Rhone-völgy alkotja a domináns francia borvidékeket. Ezek a régiók mind bizonyos szőlőfajtákról ismertek, amelyeket a régió őshonos terroir-ja határoz meg. 

Bordeaux

Több mint 10 000 bortermelővel és több mint 60 apellációval, nem csoda, hogy Bordeaux Franciaország vörösboros központja. Az itt termelt borok 85%-a vörösbor, elsősorban cabernet sauvignon, cabernet franc és merlot szőlőből.

Bordeaux két uralkodó vörösbortermelő térségét találóan "bal partnak" és "jobb partnak" nevezik.

A bal part kavicsosabb talajjal rendelkezik, amely kedvez a cabernet sauvignon-nak.  A bal partról származó francia borok éréséhez általában több idő szükséges. A jobb part talaja agyagosabb, mely a korai érésű merlot-nak kedvez. A jobb parti borok a kezdő bordeaux-i borfogyasztóknak általában jobban ízlenek, mivel alacsonyabb a tannintartalmuk, gyümölcsösebbek, simulékonyabbak.

A bordeaux-i borok ára széles skálán mozog, 2000 - 300 000 forintos palackonkénti ára minden igényt kielégít, tökéletessé téve egy hétköznapi vacsorához vagy ajándékként is.

Meg kell jegyeznünk, hogy a Bordeaux-i régióban található a híres Sauternes is, mely édesborait a világ desszertborainak legjobbjai között tartják számon. 

 

Burgundia

Burgundia legendás vörös és fehérborairól is. Franciaország keleti oldalán fekszik, a régióban termesztett domináns szőlőfajták: a pinot noir, a chardonnay és a gamay.

A fehér burgundi a chardonnay szerelmeseinek örömére szolgál, barack- és mézízzel, ropogós savassággal és összetett ízekkel, amelyek különösen jól passzolnak a tenger gyümölcseihez. A chablis a chardonnay egyedülálló formája, mivel nem hordóban érlelik, hanem rozsdamentes acéltartályban erjesztik őket, így könnyebb testű fehérbort ad.

Ami a Beaujolais-t illeti, könnyű, megfizethető és nagyon élvezhető vörösbor. Tökéletes azok számára, akik most kezdik a vörösboros kalandokat, hiszen nagyon gyümölcsös és alacsony tannin tartalmú.

 

Champagne

A Párizstól északkeletre található Champagne hűvös fekvése miatt nem tűnik ideális termőhelynek, ám a hőtároló meszes talaj, a védett, alacsonyan fekvő területek és a hosszú érlelési idő kiváló körülményeket biztosít a champagne nyersanyaghoz.

A Chardonnay, a Pinot Noir és a Pinot Meunier a fő jóváhagyott szőlőfajták; a „Balnc de blanc” elnevezés a csak chardonnay-ből készült champagne-t jelöli, míg a csak vörös szőlőből készült champagne „Balnc de noirs” néven ismert. A champagne töretlen népszerűségét támasztja alá az a tény is, hogy a régióban majdnem 2 millió hektoliternyi bort termelnek évente. 

 

Elzász

Egyike azon kevés francia területeknek, ahol a származási terület helyett a szőlőfajta neve szerepel a palackon. Az elzászi borok túlnyomó részét fehérborok alkotják. Az elzászi fajták közül a gewurztramini, a pinot blanc, a pinot gris és a rizling a legemlékezetesebbek. A helyi vörösborok és rozék pinot noirból készülnek.

 

Loire-völgy

A fehérborairól - elsősorban Sancerre, Vouvray, Pouilly-Fume és Muscadet – ismert Loire-völgy Franciaország északnyugati oldalán található. A Loire-völgy borai a stílusok széles skáláján mozognak, a száraztól az édesig, a túlnyomórészt fehértől a pezsgőig. A Loire-völgyi borok gyakran könnyedebb stílusúak, részben a régió hűvösebb klímájának köszönhetően.

Leghíresebb borai a Pouilly-Fume (a legkoncentráltabb regionális bor, testes fehérbor sauvignon blanc-ból), a Sancerre (általában közepes testű és szintén sauvignon blancból készül), a Muscadet (a régió nevét viseli, világosabb fehérbort ad, amely a Melon de Bourgogne szőlőből készül), és a Vouvray (chenin blanc-ból).

 

Provence 

A régiót nyugatról a Rhone folyó, keletről Côte d Azur határolja. Klasszikus mediterrán klíma jellemzi, a borvidék talaja változatos összetételű. Provence-t nem véletlenül kapcsolják össze a rozéval, ugyanis termelésének 88%-át ez adja. A legjelentősebb kék szőlők errefelé a syrah, grenache, cinsault, mourvedre, carignan és a cabernet sauvignon. A fehérek terén a rolle (ugyanaz, mint az olasz vermentino), az ugni blanc (ugyanaz, mint az olasz trebbiano), a clairette, és a semillon említendő. Bandol termeli a régió legnevesebb vörösborait, míg fehérborairól Cassis híres.

 

Rhone-völgy

A Rhone-völgy Franciaország délkeleti részén fekszik. Ebben a régióban a grenache, a syrah és a viognier az elsődleges szőlőfajták.  

A kellemes ízű és rengeteg bor-étel párosítási lehetőséggel bíró grenache szőlő a Rhone déli részén terem, míg az északi terület a syrah szőlőre specializálódott. Két legnépszerűbb vörösbora, a Hermitage és a Cote Rotie.


- Vissza -
   
Az áraink az áfát tartalmazzák és forintban értendők.
© Minden jog fenntartva - Chip-Art Bt.