Utolsó palackok
Magyar borok
Külföldi borok
Kiegészítők

9 érdekesség a cabernet sauvignon-ról

  1. Mélyvörös színű, érett ízvilágú, rendkívül gazdag, hosszú érlelésre szánt igazi nagy borokat ad. Ízben fekete ribizke, szeder, eukaliptusz, menta, cédrus és dohány jellemzi. Illatában gyakran gyógynövényes, zöldpaprikás. Ez utóbbi a cabernet sauvignonban található metoxipirazin vegyületnek köszönhető. 
  2. Magyarországon főként a Villány-Siklósi, Soproni és Szekszárdi borvidéken jellemző, de megtalálható Egerben, a dél-balatoni régióban és Hajós-Baja borvidéken is.
  3. Délnyugat-Franciaországból származik, a cabernet franc és a sauvignon blanc vadon történő beporzásának eredménye. 
  4. A világ a leggyakrabban termesztett szőlője, mely szereti a száraz körülményeket, még a Góbi sivatagban is termesztik.
  5. Kalifornián kívül ritkán készül 100%-ban cabernet sauvignon Általában kis mennyiségű merlot-t vagy más fajtát adnak hozzá. Gyakran házasítják cabernet franc, kékfrankos vagy egyéb helyi fajták mellé is.
  6. Kaliforniában a cabernet honosításának egyik úttörője Haraszthy Ágoston gróf volt, akinek egykori szőlészete és múzeuma Sonoma-ban ma is látogatható.
  7. A cabernet sauvignon-ban lévő tanninok egyfajta „kaparóként” működnek azokkal a zsírokkal és fehérjékkel, amelyek a nyelven gyűlnek össze az elfogyasztott ételekből. Az olyan ételek, mint a steak és a bárány, amelyeknek magasabb a fehérje, és zsírtartalma rendkívül jól illenek ehhez a magas tannintartalmú borhoz.
  8. Magas tannintartalmának köszönhetően nagyon jól érlelhető bor. Megfelelően tárolva akár több évtizedig is élvezhető. Általában 10-15 évesen van a csúcson.
  9. Az edinburgh-i Heriot-Watt Egyetem 2008-as tanulmánya szerint a különféle zenei stílusok akár 60% -kal is növelhetik a borfogyasztók ízérzékelését. A kutatás szerint a cabernet sauvignon ízei egy Jimi Hendrix dal hatására szinte robbannak a szájban....Ki tudja? Egy próbát megér...Kíváncsian várjuk a tapasztalatokat!

- Vissza -
   
Az áraink az áfát tartalmazzák és forintban értendők.
© Minden jog fenntartva - Chip-Art Bt.