Bor Outlet
Utolsó palackok
Magyar borok
Külföldi borok
Kiegészítők
9 érdekesség a cabernet sauvignon-ról
- Mélyvörös színű, érett ízvilágú, rendkívül gazdag, hosszú érlelésre szánt igazi nagy borokat ad. Ízben fekete ribizke, szeder, eukaliptusz, menta, cédrus és dohány jellemzi. Illatában gyakran gyógynövényes, zöldpaprikás. Ez utóbbi a cabernet sauvignonban található metoxipirazin vegyületnek köszönhető.
- Magyarországon főként a Villány-Siklósi, Soproni és Szekszárdi borvidéken jellemző, de megtalálható Egerben, a dél-balatoni régióban és Hajós-Baja borvidéken is.
- Délnyugat-Franciaországból származik, a cabernet franc és a sauvignon blanc vadon történő beporzásának eredménye.
- A világ a leggyakrabban termesztett szőlője, mely szereti a száraz körülményeket, még a Góbi sivatagban is termesztik.
- Kalifornián kívül ritkán készül 100%-ban cabernet sauvignon Általában kis mennyiségű merlot-t vagy más fajtát adnak hozzá. Gyakran házasítják cabernet franc, kékfrankos vagy egyéb helyi fajták mellé is.
- Kaliforniában a cabernet honosításának egyik úttörője Haraszthy Ágoston gróf volt, akinek egykori szőlészete és múzeuma Sonoma-ban ma is látogatható.
- A cabernet sauvignon-ban lévő tanninok egyfajta „kaparóként” működnek azokkal a zsírokkal és fehérjékkel, amelyek a nyelven gyűlnek össze az elfogyasztott ételekből. Az olyan ételek, mint a steak és a bárány, amelyeknek magasabb a fehérje, és zsírtartalma rendkívül jól illenek ehhez a magas tannintartalmú borhoz.
- Magas tannintartalmának köszönhetően nagyon jól érlelhető bor. Megfelelően tárolva akár több évtizedig is élvezhető. Általában 10-15 évesen van a csúcson.
- Az edinburgh-i Heriot-Watt Egyetem 2008-as tanulmánya szerint a különféle zenei stílusok akár 60% -kal is növelhetik a borfogyasztók ízérzékelését. A kutatás szerint a cabernet sauvignon ízei egy Jimi Hendrix dal hatására szinte robbannak a szájban....Ki tudja? Egy próbát megér...Kíváncsian várjuk a tapasztalatokat!
TOP Rosé
TOP Furmint
TOP Eladás
TOP Értékelt