Bor Outlet
Utolsó palackok
Magyar borok
Külföldi borok
Kiegészítők

9 dolog, amit érdemes tudni az aszúról

A Tokaji Aszú maga a csoda, hungarikum, egyediségével, különlegességével és minőségével a magyarság csúcsteljesítménye. Jóval több, mint egy egyszerű édes bor. Minden év december 10-én van az aszú világnapja, s reméljük, hogy évről évre nagyobb hagyománynak számít majd! Ebből az alkalomból összeszedtük azt a 9 legfontosabb dolgot, amit érdemes erről a csodás borról tudni.

  1. Tökéletesen visszatükrözi a Tokaji borvidék különlegességét

A világ legjobb borai között számontartott aszú tökéletesen képes megmutatni a Tokaji borvidék különleges adottságait. A Tokaji Aszú nem létezne, ha a borvidék speciális mikroklímája nem tenné lehetővé a nemesrothadás (Botrytis cinerea) kialakulását az érett szőlőbogyókon.

A nemespenész gomba a Bodrogból és Tiszából felszálló pára és köd hatására megtelepszik az egészséges és érett szőlőszemeken, ám a nyirkos reggelek mellett a langyos őszi napsugárra és szélre is szükség van ahhoz, hogy az aszúsodás folyamata beinduljon. Ellenkező esetben szürke- vagy zöldrothadást okoz.

  1. Szemenkénti kézi szüret

Az aszúszüret végtelenül idő- és munkaigényes. Mivel a fürtökön belül nem egyenletes az aszúsodás, és a szemek eltérő ütemben fejlődnek, azokat folyamatosan, a szőlőbirtokot többször végigjárva, szemenként kicsipegetve szüretelik. Egy tapasztalt aszúszedő csak 6-8 kiló aszúszemet tud egy nap gyűjteni.

  1. Alapanyag igényes

Nem minden évben születik megfelelő mennyiségű és minőségű aszúszem. Ráadásul egy fürt szőlőnek is csak bizonyos hányadát teszik ki az aszúszemek, így átlagosan 5 kg érett, egészséges szőlőből lesz 1 kg aszúszem.   

  1. Egyedülálló borkészítési mód

Az aszúkészítéshez nagyjából ma is azt az évszázadokkal ezelőtt kifejlesztett egyedi eljárást használják, amit ebben a formában sehol máshol nem alkalmaznak a világon.

Az aszúszemek – ahogy a nevük is mutatja – aszottak, szárazak, nehéz lenne őket közvetlenül kipréselni. Ezért pár napos mustban vagy újborban áztatással nyerik ki a bennük lévő cukrot, savakat és ízeket. Ezt követi a préselés és a fahordós erjesztés, majd a pincében történő érlelés. A forgalomba hozatal előtt az aszút a termelőknek legalább 3 évig kell érlelniük, két évig hordóban, egy évig pedig palackban.

  1. Puttonyszám

A puttonyszám az aszúbor édességére, koncentrációjára utal. Régen puttonnyal és gönci hordóval "mérték", hogy vajon mekkora puttonyszámmal is rendelkezik egy aszú. Egy gönci hordó 136 litert jelentett, míg egy puttony kb. 20-25 kilogrammnyi aszúszemet. Így ahány puttony aszúszemet öntöttek 1 gönci hordó borhoz, musthoz vagy erjedő musthoz (ez a borász döntése ma is), annyi puttonyos aszúborról beszéltek. A 2013-as szürettől ugyanakkor már csak 5 vagy 6 puttonyos aszúk készülhetnek. Minimum 120 g/l cukortartalom szükséges az 5 puttonyos, míg 150 g/l feletti a 6 puttonyos megnevezéshez.

  1. Kivételesen hosszú érlelhetőség

Az aszú egyike a világ leghosszabban érlelhető borainak, így több évtized után is élmény a fogyasztása. Sőt, felbontva is sokáig – akár másfél hónapig is – megőrzi minőségét, így akár apránként is lehet kóstolgatni. 

  1. Gyógyhatású

A Tokaji Aszú vitaminokban, ásványi anyagokban és penicilinben is meglepően gazdag ital. A Magyar Gyógyszerkönyv sokáig gyógyszerként is ajánlotta a tiszta aszúbort, javallották szívelégtelenségre, gyermekágyi lázra, fertőzésekre, vérszegénységre, valamint étvágytalanság ellen, és hosszan tartó betegségből való felgyógyulás segítésére.  Tokaj Vinum Passum néven a patikában is kapható volt.

  1. Sokoldalú a gasztronómiában

Magas maradékcukor-tartalma miatt kiváló desszertbor, sőt, önmagában fogyasztva maga a desszert. Azonban érdemes friss szemmel tekinteni rá, és főfogások mellé is párosítani! A kacsa- vagy libamáj, a nem túl sós kéksajtok már ismert, klasszikus párosításnak számítanak. Kiváló a gyümölcsökkel vagy tejszínes mártásokkal készült fehér húsok mellé, de az édes tónusú zöldségekhez, zsírosabb, karamellizált húsokhoz  és az ázsiai konyha édes-csípős fogásaihoz is remekül passzol. 

  1. Aszú Nap

Minden év december 10-én tartják a Nemzetközi Aszú Napot! Legyünk erre büszkék és ne csak ünnepnapokon bontsunk belőle egy palackkal, hanem a családi – baráti borozásokhoz is! Bármilyen alkalomra tökéletes, sokoldalú borról van szó, mely az egyszerű hétköznapokat is ünneppé tudja varázsolni.

Teljes aszú kínálatunkat ITT tekintheti meg!


- Vissza -
   
Az áraink az áfát tartalmazzák és forintban értendők.
© Minden jog fenntartva - Chip-Art Bt.