Bor Outlet
Utolsó palackok
Magyar borok
Külföldi borok
Kiegészítők

8 tény a rizlingről

Létezik tökéletes szőlő? Szakértők szerint ha igen, az a rizling. "Azt hiszem, hogy a rizling vitathatatlanul a legnagyobb fehérborszőlő a világon, de sokan úgy vélik, őrült vagyok." - nyilatkozta Jancis Robinson.

Tény, hogy a stílus sokfélesége miatt mindenki megtalálja belőle a számára kedveset. Akár száraz vagy édes rizlinget kóstol, ez a bor minden évszakban és alkalomra kitűnő választás.

Eredete

Németországból származik, nevezetesen a Franciaországgal határos Elzász régióból. A bor gyorsan népszerűségre tett szert a német nemesség körében, akik nagy mennyiségben raktározták, sőt, a hódító utakra is magukkal vitték. A hatalmas készletnek köszönhetően fedezték fel, hogy magas savtartalmának köszönhetően a rizling évtizedek múlva is élvezhető, feltételezve, hogy megfelelő körülmények között tárolták.

Világszerte elterjedt szőlőfajta

Nem csak Európában népszerű. Jelentős rizling termelés folyik Washington államban és Kaliforniában, de az ausztrál Clare Valley-ban és Új-Zélandon is.

A rizling két fő okból ideális a hűvösebb éghajlatra

Az egyik, hogy későn rügyezik, ezért elkerüli a tavaszi fagyokat. Másrészt vastagabb a kérge, mint a legtöbb szőlőnek, így jól bírja a hidegebb teleket is.

Féltestvére a leghíresebb fajtáknak

A legújabb genetikai vizsgálatok azt bizonyítják, hogy a Gouais Blanc a rizling egyik szülője, melyre a Chardonnay, Gamay Noir, Colombard és a Blaufrankish is visszavezethető.

Egész évben fogyasztható

A rizling nem könnyű "tavaszi", ital, hanem évszakokon átívelő fehérbor. Különböző stílusainak köszönhetően a medence parttól a kandalló mellett ücsörögve mindenhol öröm fogyasztani.

A pince sztárja

Magas savtartalma miatt a nagy rizlingek évtizedekig érhetnek. Idővel kevésbé gyümölcsösek, de így is ez az egyik leghosszabb életű bor.

Szinte mindenhez illik

Csípős étel? A ropogós, száraz rizling kitűnő hozzá. Édesebb mártások? A rizling kiváló a chutney és a teriyaki édességével. Sós ételek? A testesebb rizlingek tökéletesek a sült kolbászhoz és a sertéshúshoz.

Intenzív és aromás

Egyedülálló savassággal, ásványossággal és gyümölcsízzel rendelkezik. Alkoholtartalma általában alacsony. Teljes mértékben visszatükrözi származási helyét. A stílustól, a terület éghajlati jellemzőitől, a talajtól, a bor korától és sok egyéb tényezőtől függően aromapalettája igen változatos.

A fiatalabb rizlingekre a citrusos ízvilág jellemző, másodlagos íze lehet méhviaszos vagy gyömbéres. Az idős rizlingek ízprofiljában a benzinesség is megjelenhet - ez a tulajdonság az egyik legkeresettebb a borgyűjtők és a rizling rajongói körében. A nemespenésznek kitéve pedig finom édes, botritizált borokat ad. 

Sokan mondják, hogy nem szeretik a rizlinget, de miután kipróbálták, beleszeretnek.


- Vissza -
   
Az áraink az áfát tartalmazzák és forintban értendők.
© Minden jog fenntartva - Chip-Art Bt.