Bor Outlet
Utolsó palackok
Magyar borok
Külföldi borok
Kiegészítők

6 dolog, amit nem tudtál a chardonnay-ról

A chardonnay az egyik leggyakrabban termesztett szőlőfajta és a világ minden szőlő- és bortermelő országában ismerik és termesztik. A chardonnay univerzális, sokszínű szőlőfajta, igazi nyári kedvenc, így most összegyűjtöttünk 6 dolgot, amit érdemes tudni erről a fajtáról.

A chardonnay Burgundiából származik

A chardonnay szőlő őshazája Burgundia, ahol egyszerűen csak fehér Burgundi néven ismert, ugyanis a területen, bár vannak más fehér szőlőből készült borok is, a chardonnay a legjellemzőbb szőlőfajta, köszönhetően annak, hogy tökéletesen fejezi ki a régió terrior-jának jegyeit.

A királynő parancsára

A chardonnay több mint 1200 évvel ezelőtt lett őshonos Burgundiában. Körülbelül 800-ban, I. Károly frank császár felsége rendelte el, hogy fehér szőlőfajtákat is ültessenek, ugyanis elege lett abból, hogy a férje ősz szakálla állandóan vörösbor-foltos volt. Az ültetvényt, amit parancsára ültettek be, mai napig Corton-Charlemagne-ként ismert.

A Blanc de Blancs Champagne kizárólag chardonnay-ból készül

A Champagne a chardonnay mellett pinot noir-t és pinot menuier-t is tartalmazhat, de a Blanc de Blancs Champagne kizárólag fehér szőlőből készül, azaz 100%-ban chardonnay-ból.

Egyszerű termeszetni

A chardonnay azért is az egyik legnépszerűbb szőlőfajta, mert gyakorlatilag bárhol lehet termeszteni. Míg a pinot noir – a chardonnay testvére Burgundiából - jóval kényesebb, a chardonnay szinte bárhol megmarad.

Fontos a hordó

 A chardonnayk-t hordóban és acéltartályban is lehet érlelni. Acélos iskolázás esetén a bor könnyedebb, gyümölcsös és frissebb, míg a hordós érlelésű Chardonnay-k jóval gazdagabbak, krémes és vajas jegyekkel.

Mivel párosítsuk?

A könnyedebb Chardonnay-kat gyümölcsös és friss jellegük miatt érdemes halételekkel, csirkével és zöldségekkel párosítani. A hordós érlelésű Chardonnay-k pedig tökéletesen mennek a gazdagabb ételekhez, mint például steak vagy vajas szószokkal készített fogások.


- Vissza -
   
Az áraink az áfát tartalmazzák és forintban értendők.
© Minden jog fenntartva - Chip-Art Bt.