Utolsó palackok
Magyar borok
Külföldi borok
Kiegészítők

5 dolog, amit nem biztos, hogy tudtál a Koparról

Mindig sok történet kötődik a Koparhoz, gondoltuk most az új, 2017-es évjáratú palackok előjegyzése kapcsán megosztunk pár apróságot, amit nem biztos, hogy mindenki tud a borról.

 

1. 2007 óta ez a közös az összes Koparban

Az elmúlt több mint két évtizedben az alapkoncepció nem változott, kisebb finomításokra ugyanakkor sor került az évek során. Induláskor még a cabernet sauvignon volt meghatározó fajta a házasításban, ez a 2006-os évjárattal megváltozott. Ekkortól a cabernet franc-on van a hangsúly, mellette a merlot dominál, míg a sauvignon aránya nagyjából 10%. Ugyanettől az évtől a gyümölcs fókuszú ízvilág érdekében vegyesen érlelik nagyobb és kisebb méretű hordókban.

2. Mi inspirálta?

A ?90-es évek első felében több akkori villányi borász figyelmét is felkeltették az ún. bordeaux-i fajtákból, azaz a cabernet sauvignonból, cabernet franc-ból és merlot-ból készített borok. Egy villányi borászcsapat elutazott Franciaországba, Bordeaux-ba tanulmányútra, ahonnan rengeteg tapasztalattal és élménnyel tértek haza, a több nagy chateau-nál tett látogatás és az ott kóstolt borok mély nyomot hagytak bennük. Az itt szerzett élmények hatására alkotta meg Gere Attila 1997-ben az első Kopart.

3. Külföldön Kopar?

Vannak egészen meglepő országok is, ahol Gere Kopart lehet kapni, mint Izland vagy Brazília, de az alábbi országokba is exportálnak: Kína, USA, Hollandia, Belgium, Franciaország, Németország, Szlovákia, Lengyelország, Oroszország, Anglia, Bulgária.

4. Vajon kóstolt-e Madonna Kopart?

Pár éve, mikor Madonna Londonban koncertezett, a helyi, Gere borokat forgalmazó borboltban a menedzsere vásárolt egy palack Kopart. Azt, hogy végül eljutott-e hozzá, és kóstolta-e, nem tudni, de talán egyszer ez is kiderül.

5. Mikor a Kopar megverte a 100 pontos Petrust

James Suckling 1981 óta írja és szerkeszti a Wine Spectator magazint. Egy barátja egyszer elhívta a híres és nagyon drága Campanile étterembe vacsorázni. A feltétel az volt, hogy mindenki visz egy bort magával, amit vakon kóstolnak az ételek mellé, és akik a két leggyengébb palackot viszik, azok fizetnek. Mivel senki nem akart veszíteni, jobbnál jobb tételekkel készültek. Végül a leggyengébbnek megszavazott két bor közül mindenki megrökönyödésére az egyik egy 100 pontos, 1989-es Chateau Pétrus volt, amit 1300 dollárért vett egy aukción a tulajdonosa. Suckling szerint az este nagy meglepetése a 2000-es Kopar volt.
 

5+1. Nálunk is elő lehet jegyezni

Az előjegyzés időszaka 2020. február 14-től március 15-ig tart. Előjegyzést csak bontatlan, 12 palackos faládákra veszünk fel. Egy palack ára az előjegyzés ideje alatt: 6.200 Ft, azaz összesen a láda 74.400 Ft-ba kerül. Két láda, azaz 24 palack előjegyzésekor 1 palack Gere Kopar Magnumot (1,5l) adunk ajándékba. A forgalomba kerülés időpontja: 2020. május 15.. A szállításokat ezután tudjuk megkezdeni. A 2017-es évjárat igazi klasszikus évjárat volt Villányban, vastagság, teltség és a szó jó értelmében vett rusztikusság jelemzi az ebből az évjáratból szűrt válogatás borokat. Ez az évjárat megmutatja az igazi villányi stílust. 
Megnézem a Gere Kopar 2017 előjegyzést.


- Vissza -
   
Az áraink az áfát tartalmazzák és forintban értendők.
© Minden jog fenntartva - Chip-Art Bt.
Borbolt.hu felülete süti (cookie) fájlokat használ. Ezeket a fájlokat az Ön gépén tárolja a rendszer. A cookie-k személyek azonosítására nem alkalmasak, szolgáltatásaink biztosításához szükségesek. Az oldal használatával Ön beleegyezik a cookie-k használatába.