Utolsó palackok
Magyar borok
Külföldi borok
Kiegészítők

14 dolog, amit nem biztos, hogy tudtál a champagne-ról

A champagne a világon mindenhol az ünneplés itala. A különleges alkalmak egyszerűen nem lennének ugyanazok nélküle, és nem csak azért, mert a királyok is ezt itták a koronázásuk megünneplésére.

A champagne csak Champagne-ból származhat

A francia törvények szerint a champagne csak Franciaország Champagne régiójából származhat (innen ered a név). Központjai Epernay és Reims, ahol a szőlőültetvények alatt több ezer földalatti pince és barlang található, amelyekben milliónyi üveg champagne-t tárolnak.

Körülbelül 15 000 pezsgőgyártó található a régióban. A termelők egy része kicsi, gyakran családi tulajdonban lévő vállalkozás, míg a nagy „Champagne házak” a világon kapható champagne többségét termelik. Ezek közül a legnagyobb a Moët & Chandon.

Természetesen vannak más buborékosok más régiókból, amelyeket azonban csak Cremantnak, Prosecco-nak, Cava-nak, Franciacorta-nak hívhatunk. 

Champagne, Cava, Prosecco - Miben különböznek egymástól?

Vörös szőlőből is készülhet

A vörösbor vörös szőlőből, a fehér bor fehér szőlőből készül, ugye? NEM! A hiteles champagne elkészítéséhez háromféle szőlőt használnak, ezek a: pinot noir, pinot munier és chardonnay. Ezt a háromféle szőlőfajtát termesztik a Champagne régióban, melyből kettő vörös.

Egészséges – szinte naponta kéne élvezni

  • Kutatások szerint heti egy-három pohár champagne segít a memóriavesztés és demencia megelőzésében. A pezsgőben található fenolos vegyületek támogatják az emlékek tárolásához kapcsolódó fehérjéket.
  • Ásványi összetétele elősegíti izomszövetünk rugalmasságát és összehúzódását. Csökkenti a szívkoszorúér-betegség kockázatát, és segíti a szívrohamból felépülőket.
  • Az idegrendszer függ a foszforvegyületektől, amiben a champagne gazdag.
  • A champagne elpusztítja a baktériumokat, különösen a bélrendszerben. Természetes savasságának köszönhetően küzd az E. coli fertőzésekkel.
  • Tisztítja az érfalakat, és gátolja az öregedést, a reumát, az osteoarthritist és a köszvényt.

Winston Churchill a történelem egyik legnagyobb pezsgőfogyasztója

Ismert, hogy a szövetségeseket győzelemre vezette a második világháború alatt, de a kulisszák mögött a néhai brit miniszterelnök háborús erőfeszítéseit rengeteg champagne táplálta. Kedvencei a Moët & Chandon, a Pommerey és a Pol Roger voltak, mely utóbbiból 1908 és 1965 között becslések szerint 42 000 palackkal ivott meg, ami napi két palackot jelent.

Tattinger - A világ legnagyobb champagne palackja

A 26.25 literes Sovereign palack a Taittinger nevéhez fűződik. 

Az akkoriban a világ legnagyobb hajójának indításához a Taittinger a világ legnagyobb palack pezsgőjét készítette, ami olyan nagy volt, hogy a hajótesthez acélrudat rögzítettek, hogy ütközéskor ne okozzon horpadást.

A márka Bond kedvenc pezsgője az Ian Fleming regényekben, és kiemelkedő szerepet játszik az „Oroszországból szeretettel” című filmben. Sean Connery a Taittinger palackot a tengerben hűti, és később vacsorához is ezt issza az Orient Expresszen.

A Taittinger kiemelkedik a többi champagne közül a chardonnay magas aránya miatt, amelyet a nem évjáratos termékeinél használ. Ez finoman kiegyensúlyozott, friss gyümölcs- és mézízeket, valamint ragyogó aranysárga árnyalatot ad a pezsgőnek.

A legtöbb champagne nem évjáratos és fiatalon ajánlott meginni

A nem évjáratos champagne egy adott ház tipikus stílusa. Ezek több évjárat keverékei, és a stílusnak minden évben következetesnek kell lennie. Az ára is sokkal olcsóbb, mint az évjáratos champage-nak, de ez nem jelenti azt, hogy az évjáratos mindig finomabb. Az évjáratos champagne csak jó évjáratokban készül, és az ár a korlátozott kínálat miatt magasabb. A nem évjáratos champagne-t 2-3 éven belül érdemes elfogyasztani. Szóval, ne várjon!

A pezsgősüvegek meglepően gyakran robbannak

Mikor felbont egy üveg champagne-t, a parafadugó akár 64 km/h sebességgel is repülhet. Ennek oka a palackban lévő nyomás. Néha ez túl sok az üveghez, amelyben a champagne található - és az üveg szó szerint felrobbanhat. Ez sokkal gyakrabban fordult elő akkor, amikor még nem tudták, mi okozza, és hogyan lehet megakadályozni. Ma már viszonylag ritka, azonban néha még mindig elkerülhetetlen. De ne aggódjon – a champagne-t erjesztő és az üveg nyomását növelő élesztőt szinte mindig eltávolítják az értékesítés előtt!

Hány buborék van egy üvegben?

A Moët & Chandon és Heineken 1986-1989 közötti tanulmányai szerint 250 millió buborék van egy palackban. Karen MacNeil a „The Wine Bible” -ben (Workman, 2001) 56 millió buborékot számolt ki. Bill Lembeck tudós legújabb tanulmánya 49 millió buborékot említ.

A legtöbb ember nem megfelelő pohárból fogyasztja

Pezsgőspohár? Valójában nem jó champagne-t inni belőle. Csinosan néz ki, ami hozzájárul ahhoz, hogy miért olyan népszerű, ám az ital illata hatással van a kóstolási élményre. A pezsgőspohár szája túl kicsi és keskeny ehhez.  Sokkal okosabb választás a champagne-t borospohárból fogyasztani! Nem hiszi? Hasonlítsa össze ugyanazt a champagne-t mindkét pohárból és meglátja. Az íze meglepően más lesz!

Késsel, kanállal vagy karddal is stílusosan nyitható

A technika neve „Sabarge”! Köszönető Napóleonnak és hadseregének, akik a francia forradalom után indították el ezt az irányzatot. Gyakoroljon, mielőtt le akarná nyűgözni vele vendégeit!

Minden ételhez illik

Ki mondja, hogy vörös- vagy fehérbort kell az ételhez párosítani? A pezsgő frissessége és magas savtartalma miatt jól passzol mindenhez. Nem biztos benne, melyik bort érdemes kinyitni a vacsorájához? Bontson egy üveg champagne-t!

A champagne zavaros volt, nem tiszta

A champagne erjesztése érdekében élesztőt adnak a palackozott alapborhoz, amit szájjal lefelé hagynak, amíg készen nem áll a fogyasztásra. Az élesztő egy halom üledéket képez, amelyet gyakran eltávolítanak az értékesítés előtt. Ám ez csak a viszonylag új technológiának köszönhető. A híres Veuve Clicquot tulajdonosnője anno maga találta ki a speciális állványt a borok tárolására, ami az élesztő összegyűjtötte az üveg nyakánál. Innen az élesztő eltávolítható, mielőtt az üveget ismét parafával lezárják. Ám mielőtt kidolgozta ezt a módszert, a champagne-ban úszott az élesztő és minden pohár zavaros volt.

Miért átlátszó a Christal üvege?

Sándor cár nagyon félt a merénylettől. Annak érdekében, hogy nyugodtan élvezhesse Champagne-ját, átlátszó és lapos fenekű palackot rendelt, hogy minden mérget észrevegyen, és, hogy robbanóanyag ne lehessen elrejtve alatta. A Roederer Cristal azóta is átlátszó üvegben és celofáncsomagolásban kerül piacra.

A véletlen műve

Dom Perignon, a világ egyik legnagyobb pezsgőháza továbbra is magáénak vallja a champagne feltalálását. Lehetetlen igazolni a történetet, de a legenda szerint maga Dom Perignon bencés szerzetes találta ki. Perignon a franciaországi Champagne-i Hautvillers-apátság pincemestere volt, és azt a feladatot kapta, hogy megpróbálja kiküszöbölni a buborékok megjelenését a borban az erjedés során - a buborékokról azt gondolták, hogy tönkreteszik a bort. Amikor azonban Perignon kudarcot vallott, megpróbálta megkóstolni a buborékokat, és a legenda szerint így kiáltott: „A csillagokat iszom!” Ezek után a pezsgő a maga nagyra becsült borfajtájává vált.


- Vissza -
   
Az áraink az áfát tartalmazzák és forintban értendők.
© Minden jog fenntartva - Chip-Art Bt.