10 Klasszikus Prosecco koktél recept
Bár a pezsgő önmagában is tökéletes választás az ünnepi alkalmakra, ha igazán különleges élményt szeretnénk nyújtani vendégeinknek, érdemes egy látványos és ízletes koktéllal megkoronázni a pillanatot. Nemcsak a hangulatot fokozzák, hanem az asztal díszei is lehetnek – pláne, ha minőségi Proseccót használunk az elkészítésükhöz.
A Prosecco nemcsak az olasz elegancia szimbóluma, de hihetetlenül sokoldalú, megfizethető, így koktélok alapanyagaként kiválóan megállja a helyét. Könnyed, gyümölcsös ízvilága remekül kiegészíti a legnépszerűbb koktélrecepteket, és rosé változatban még extravagánsabbá teszi azokat.
A kínálatunkban található közel 40 különböző, lenyűgöző Prosecco közül biztosan mindenki megtalálja a kedvencét! A receptek egyetlen adagra szólnak, így könnyedén kiszámolható, hogy mekkora mennyiségre lesz szükség.
Bellini
A tradicionális Bellini őszibarack pürével készül. Friss fehér őszibarackot, mirelit barackot vagy konzervet is használhatunk, csak simára kell turmixolni. Az egyetlen szabály, hogy a pezsgő-őszibaracklé aránya 2:1 legyen.
Hozzávalók:
100 ml Prosecco
50 ml őszibarack püré
Elkészítés:
Tegyük az őszibarack pürét egy pezsgőspohárba.
Lassan töltsük fel Proseccóval.
Aperol Spritz
A klasszikus olasz koktél Aperol és Prosecco felhasználásával készül – a tökéletes aperitif! Csak három összetevő, és ennél egyszerűbb nem is lehetne!
Hozzávalók:
75 ml Prosecco
50 ml Aperol
25 ml szódavíz
Elkészítés:
Töltsünk meg egy nagy borospoharat jéggel.
Öntsük bele a Proseccót, majd az Aperolt.
Töltsük fel körülbelül 25 ml szódavízzel.
Díszítsük narancsszelettel.
Negroni Sbagliato
Ez a klasszikus Negroni koktél könnyebb változata. A legtöbben vörös vermutot használnak a szép szín miatt, de íz szempontjából bármilyen édes vermut is megfelel.
Hozzávalók:
30 ml édes vermut
30 ml Campari
30 ml Prosecco
Elkészítés:
Töltsünk meg egy alacsony poharat jéggel.
Adjuk hozzá a vermutot és a Camparit, majd keverjük meg.
Adjuk hozzá a Proseccót, és ismét keverjük meg.
Díszítsük narancsszelettel.
Pornstar Martini
Ez egy kicsit különlegesebb, mivel a Prosecco valójában nincs benne a koktélban, hanem jéghidegen, mellé szolgáljuk fel. A fogyasztás „hivatalos” módja az, hogy felváltva kortyolgatjuk a martinit és a Proseccót - a martinivel befejezve. Mások szerint először a gyümölcsöt kell megenni, ezután kortyoljuk el a koktélt, és fejezzük be a Proseccóval. De választhatjuk azt is, hogy iszunk néhány kortyot a martiniből, majd a Proseccót a pohárba öntjük, hogy buborékos legyen. Bárhogy is döntsünk, az élmény magával ragadó!
Hozzávalók:
40 ml maracujalikőr
30 ml vaníliás vodka
15 ml citrom- vagy lime-lé
2 friss maracuja
50 ml Prosecco
Elkészítés:
Az egyik maracuja húsát és magjait tegyük egy shakerbe a vodkával, maracujalikőrrel és citromlével.
Adjuk hozzá jeget, és alaposan rázzuk össze.
Szűrjük martinis pohárba, és díszítsük maracujaszelettel.
Tálaljuk egy Prosecco shot kíséretében.
Mimosa
A mimosa hagyományosan pezsgővel készül, de Proseccóval is tökéletesen működik. Ez a legegyszerűbb koktél egyenlő arányú Proseccóval és frissen facsart narancslével.
Hozzávalók:
75 ml Prosecco
75 ml friss narancslé
Elkészítés:
Félig töltsünk meg egy pezsgőspoharat Proseccóval (kb. 75 ml).
Töltsük tele friss narancslével.
Italian 75
A French 75 olasz változata! Ez a recept limoncellót használ, amely friss és citrusos ízt ad. Tökéletes ünnepi koktél!
Hozzávalók:
25 ml gin
25 ml limoncello
100 ml Prosecco
1 citrom
Elkészítés:
A citromból facsarjunk ki körülbelül 15 ml levet.
A citromlevet, gint és limoncellót shakerben jéggel rázzuk össze.
Szűrjük pezsgőspohárba.
Töltsük fel Proseccóval, és a maradék citrommal díszítsük.
Hugo Spritz
Könnyed, frissítő koktél, amelyben a fő ízt a bodzavirág adja, amelyet bodzavirág likőrből, szirupból vagy szörpből is nyerhetünk.
Hozzávalók:
60 ml Prosecco
20 ml bodzavirág likőr
15 ml szódavíz
Lime
Egy marék friss mentalevél
Elkészítés:
Tegyél jeget egy nagy boros- vagy ginpohárba.
Add hozzá a mentaleveleket, és nyomkodd meg.
Add hozzá a Proseccót, bodzavirág likőrt és szódavizet, majd keverd össze.
Díszítsd lime szeletekkel, és tálald.
Kir Royale
A finom crème de cassis merész feketeribizli ízt ad ehhez az egyszerű, de nagyon hatásos Prosecco koktélhoz.
Hozzávalók:
125 ml Prosecco
20 ml crème de cassis
Néhány málna
Elkészítés:
Töltsük a crème de cassis-t egy pezsgőspohárba.
Töltsük fel Proseccóval.
Tegyük bele a málnát díszítésként.
Sgroppino
A vodka szerelmesei élvezni fogják a Sgroppino koktélt. Ez az olasz találmány desszertként is nagyszerű. Ehhez a koktélhoz tiszta vodkát ajánlunk.
Hozzávalók:
1 gombóc citrom sorbet
50 ml behűtött Prosecco
30 ml behűtött vodka
Elkészítés:
A sorbet-t vegyük ki a fagyasztóból öt perccel korábban, hogy kissé megpuhuljon.
Tegyük az összes hozzávalót egy turmixgépbe, és 10 másodpercig turmixoljuk össze.
Citrommal díszítsük.
Tekintse meg Prosecco kínálatunkat!