Bor Outlet
Utolsó palackok
Magyar borok
Külföldi borok
Kiegészítők

10 dolog, amit tudni érdemes Francis Ford Coppola Pincészetéről

A legendás hollywoodi rendező által alapított Francis Ford Coppola Pincészet önmagában is híres. A kaliforniai Sonomában található két borászattal Coppola olyan borokat készít, amelyek a rendező filmes és családi történetét ünneplik. Ezek a borok majdnem akkora rajongótáborra tettek szert, mint Coppola filmjei, s nem véletlenül.

A borkészítés a Coppola család hagyománya

Coppola számára a borkészítés családi örökség. Gyerekkorában a család New York-i lakásának alagsorában nagyapja és nagybátyja készítettek bort. A pincészet alapítása és a nemzetközi hírű borok előállítása nagy ugrásnak tűnhet az ilyen szerény kezdetekhez képest, de a hatszoros Oscar-díjas számára ez volt az egyetlen út.

Több bort készített, mint filmet

Több évtizedes pályafutása során Coppola 36 filmet rendezett, s bár ez lenyűgöző szám, több mint kétszer ennyi bort készített! 

A „Keresztapa” és az „Apokalipszis most” között Coppola bort készített

 Coppola 1972-ben rendezte a „Keresztapát”, amely 1973-ban elnyerte a legjobb filmnek járó Oscar-díjat. 1974-ben rendezte a folytatást, a következő évben pedig megszerezte a Niebaum Birtokot a Napa-völgyben, ahol a család a mai napig készít bort. 1978-ban borászati ??engedélyért folyamodott, majd 1979-ben Niebaum-Coppola néven megindult a Coppola családi borászat. Ugyanebben az évben jelent meg az „Apokalipszis most”, amellyel 1980-ban elnyerte a legjobb rendezőnek járó Oscar-díjat. A Francis Ford Coppola Pincészet márka csak 2010 júliusában jött létre.

Visszahozta az alumínium dobozos bort

A márka nagy feltűnést keltett, amikor 2004-ben a Sofia Blanc de Blancs alumínium dobozban árulta, és számos kiadvány Coppola nevéhez kapcsolja a dobozos bor népszerűsítését. Valójában a dobozos bor az 1930-as évek óta létezik, de az 1980-as években teljesen eltűnt. Tehát bár nem Coppola találta fel, ő indította el a modern irányzatot.

Pincészet és vidámpark

A márkának két pincészete van, mindegyik más-más bort kínál és mindkettőben megtalálhatóak mindazok a szolgáltatások, amelyekre a pincészetek látogatása során számítani lehet, mint például a borkóstolók és a gyönyörű kilátás. Ugyanakkor sokkal, de sokkal többet is kínálnak. Medencével, bocce labdapályákkal, piactérrel és két étteremmel büszkélkedhetnek. A birtok zártkörű rendezvényeknek is otthont ad 300 főig.

A filmrajongók kedvence

A pincészetben található egy mini múzeum is, amelyet „filmgalériaként” ismernek. Tele van filmes emlékekkel, Coppola Oscar-díjaitól kezdve Don Corleone íróasztaláig a Keresztapa című filmből. A birtokon elszórtan találhatók más műtárgyak is, így a látogatók borkóstolás közben nézhetik meg a látnivalókat.

Mindenki számára létezik egy Coppola bor

Akár sokat költene, akár kevesebbet, megtalálja azt a Coppola bort, amely megfelel az igényeinek. A palackok ára 8 és 120 dollár között mozog. 

Bár a Francis Ford Coppola név díszíti a márka palackjainak többségét, a Family Coppola portfólióban két másik márka is található: a Bee's Box Wines és a Domaine de Broglie.

Coppolánál a bor és a film kéz a kézben járnak

Híres filmek inspirálják a márka számos borát. A Director’s Great Movies kollekciójában megtalálható a „King Kong” által ihletett cabernet sauvignon, a „Cápa” előtt tisztelgő chardonnay, valamint az „Óz a nagy varázsló” által ihletett merlot. A Director’s Cut termékcsalád olyan borokat tartalmaz, mint a Final Cut, amely a filmes kifejezésről kapta a nevét, a Storytellers sorozat pedig Coppola „Apokalipszis most” című művéről elnevezett borokat tartalmazza.

Többszörös díjnyertes

Coppola filmjéhez hasonlóan a pincészet is számos díjat érdemelt ki.  2017-ben az Év Pincészete címet kapta, a Critics Challenge International Wine & Spirits Competition-en pedig két bora – a 2013-as Archimedes és a 2013-as Eleanor – is magas pontszámot kapott.

Néhány egyedi elismerést is nyert, köztük a fenntarthatóságért járó Green Medal Awardot, valamint a „Legjobb Bocce színhely” címet is.

Szőlő mellett fű

A rendező nem csak filmeket és bort készít. 2018-ban elindította saját kannabisz márkáját Sána Company néven. A limitált kiadás három kannabisz törzset tartalmazott, mindegyiket üvegpipákkal együtt árusították, borosüveg alakú csomagolásban.


- Vissza -
   
Az áraink az áfát tartalmazzák és forintban értendők.
© Minden jog fenntartva - Chip-Art Bt.