Bor Outlet
Utolsó palackok
Magyar borok
Külföldi borok
Kiegészítők

Amit a malbec-ről tudni érdemes

A mély lila színéről, gazdag fekete és lila gyümölcs jegyeiről és fűszeres, pikáns ízéről híres malbec tökéletes választás azoknak, akik szeretik a határozott ízű, testes vörösborokat. Jól reagál a tölgyfahordós érlelésre, és magasabb érettség mellett is megőrzi savait.  Érett gyümölcsössége és füstös ízárnyalatai teszik a kerti partik és grillezések kedvencévé!

Eredete

Az argentin malbec népszerűsége alapján azt hihetnénk, hogy a szőlőfajta Argentínából származik, pedig Délnyugat-Franciaországból, a Toulouse melletti Cahors régióból indult hódító útjára. A cahors-i malbecet (amelyet ott Auxerrois-nak, Bordeaux-ban pedig Cot-nak hívnak) állítólag kétezer évvel ezelőtt már az ókori rómaiak is itták, és a középkorban már olyan nagy volt a hírneve, hogy az egész világon exportálták. Bordeaux-ban gyakran keverik cabernet sauvignon-nal, cabernet franc-al és gamay-al.

Ez is érdekelheti: A 7 legnépszerűbb francia borrégió

Fő stílusai

Akár Argentínából, akár Franciaországból származik, a fekete és kék gyümölcsök, a csokoládé jegyei jellemzik. Erőteljesebb hordóhasználat esetén mindezeket kiegészítik a kakaó, vanília és szegfűszeg aromái.

A malbecet az teszi különlegessé, hogy képes alkalmazkodni a környezetéhez és szépen kifejezi a termőhely egyedi jellegzetességeit. Franciaország hűvös éghajlatán a bor teste és színe könnyedebb, több fanyar gyümölcsöt (pl. áfonya) és magasabb savtartalmat mutat, finom gyógynövényes jegyekkel párosulva, a terroriból származó mészköves, kavicsos jelleggel, magasabb tannintartalommal. A regionális bortörvény szerint a cahors-i bornak legalább 70%-ban kell malbecet tartalmaznia a tannat és/vagy merlot mellett. 

Ezzel szemben Argentína meleg és napos éghajlatán inkább testes, érett, buja gyümölcsízzel rendelkező bor, melyben a kakaó, a kávé, a dohány és az ibolya is felbukkan. Itt lágyabb tanninok és magasabb alkoholtartalom jellemzik.

Ez is érdekelheti: Alulértékelt borfajták, melyeket érdemes kipróbálni

Hogyan fogyasszuk?

Mivel a malbec testes bor, válasszon széles poharat hozzá. Ez lehetővé teszi, hogy intenzív gyümölcsös aromái, pikáns ízei érvényesüljenek. A malbecnek jót tesz a dekantálás. Tálalás előtt töltse a bort dekantálóba, és hagyja állni 30 percig, hogy az ízek és aromák élénkebben jelentkezzenek.

Mivel fogyasszuk?

A malbec a húsimádók bora: különösen jól párosítható a vörös húsokkal. A füstös BBQ-ízek akárcsak a grillezett kolbász vagy a fűszeres mexikói konyha fogásai remekül illenek a gazdag argentin malbec-hez.  

Cahorsban inkább az olyan klasszikus francia ételek mellé ajánlják, mint a vörösboros sertésfilé aszalt szilvával, vagy a vastag szeletekre vágott libamájpástétom ropogós bagettel. A sült és töltött paprika és gomba, valamint a grillezett padlizsán jó szenesre sütve szintén kiváló mellé.

Ez is érdekelheti: A legjobb borok grillezéshez

Fun Fact

Argentínában találhatóak a világ legmagasabban fekvő szőlőterületei. - egyes esetekben akár a tengerszint feletti 3000 méter magasságban! Ez olyan borokat eredményez, amelyek elképesztő frissességűek, ugyanakkor rendkívül intenzív színekkel rendelkeznek. Ennek az oka, hogy minden 300 méter tengerszint feletti magasságnövekedésnél a UV-sugarak szintje körülbelül 10%-kal nő, amitől vastagabb lesz a gyümölcs héja és nagyobb színkoncentrációhoz vezet!

Aki szereti a malbecet, az mindenképp kóstolja meg a cabernet sauvignont és a Nero d’Avola-t is!


- Vissza -
   
Az áraink az áfát tartalmazzák és forintban értendők.
© Minden jog fenntartva - Chip-Art Bt.